Hoppa till huvudinnehåll

Skogsbrandsvarning hävs trots torra områden i skärgården - "Så fort det kommer vatten på asfalten i Åbo så tas skogsbrandsvarningen bort"

Brandman släcker eld i en skog
Brandmän i frivilliga brandkåren kan som så många andra vara svårare att få tag i under semestertider. Brandman släcker eld i en skog Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa brandmän,bränder,skogsbränder,markbränder,släckning av bränder,eldsvådor,terrängbrand

Det råder inte längre varning för skogsbrand i Egentliga Finland, men även om det nu har regnat en hel del på fastlandet finns det flera öar i skärgården där det fortfarande är väldigt torrt och risken för skogsbrand är stor.

Helge Mattsson, som bor i Houtskär, säger att det här är ett problem som kan orsaka stor skada i skärgården.

- Det här väldigt oroväckande och problemet återkommer varje år. Så fort det regnar på fastlandet tas skogsbrandsvarningen bort, men här på Houtskär har det knappt regnat. Dessutom kommer en massa turister ut i skärgården på somrarna som kanske inte förstår hur torrt det är. Varje år är vi lika rädda att någonting ska hända, säger han.

Brända träd och mark
Så här kan det se ut i terrängen efter en skogsbrand. Brända träd och mark Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa bränder,skogsbränder,markbränder,släckning av bränder,eldsvådor,terrängbrand

Trots att han har talat om problemet med Meteorologiska institutet i flera år händer ingenting. De följer sitt index.

- De är medvetna om problemen men säger att det inte behöver råda varning för skogsbrand när det har kommit en viss mängd regn i området. Jag förstår inte varför de ska ha så bråttom med att ta bort varningen så länge det finns något område i Egentliga Finland där det fortfarande är torrt. Det är väl ingen belastning att det finns en varning?

Enligt Mattsson kunde ett lokalt index för skogsbrandsvarning i skärgården vara en potentiell lösning på problemet.

Jag har sagt att de borde se över sitt system, men de bryr sig inte. Så fort det har kommit vatten på asfalten i Åbo så tas varningen bort.― Helge Mattsson

Han får medhåll av Roger Tengström som är chef för Houtskärs frivilliga brandkår. Situationen är knepig för dem och det gör det inte lättare att många brandmän inte kan eller hinner ställa upp lika mycket under semestertiderna.

- Det kan bli stressigt om folk är oförsiktiga och det uppstår många bränder. Som tur är har vi frivilliga som till exempel från luften håller koll på om det uppstår bränder, och de kan sedan ganska snabbt meddela oss. Vi försöker också meddela via sociala medier var man ska vara extra försiktig, säger han.

Lokala skogsbrandsvarningsindex inte möjliga utan lagförändringar

Henri Nyman, som är meteorolog vid Meteorologiska institutet, säger att man är väl medveten om problematiken men att det inte egentligen finns någon bra lösning i nuläget.

- Det finns väldigt många kommuner i Finland, och det går inte att utfärda skogsbrandsvarningar i alla enskilda kommuner. Dessutom är det lagstadgat hur det här ska skötas, och det skulle krävas lagförändringar för att en sådan förändring skulle vara möjligt.

Båthus med texten Berghamn på taket och en brygga i vassen.
I Houtskär regnar det ofta mindre än på fastlandet vilket kan öka risken för skogsbrand. Båthus med texten Berghamn på taket och en brygga i vassen. Bild: Linus Hoffman / Yle Berghamn (ö i Finland),Brygga,båthus,Houtskär,Skärgården (öar),berghamn houtskär

Nyman säger att det är upp till meteorologen att avgöra om det ska råda skogsbrandsvarning eller inte, men om det har regnat mycket i området så måste man enligt honom häva skogsbrandsvarningen trots att det kan finnas platser i området som fortfarande är torra. Ett lokalt skogsbrandsindex ser han inte just nu som en lösning.

- Ett lokalt index för skogsbrandsvarning skulle kräva stora lagförändringar, men man skulle eventuellt kunna använda mjukare uttryck, som till exempel att det råder varning för skogsbrand på vissa platser i Egentliga Finland.

Nyman säger också att de samarbetar med räddningsverken, som kan informera hur läget ser ut lokalt i Egentliga Finland.

Han håller ändå med Mattsson och Tengström om att det här är ett problem som man borde hitta en bättre lösning på, och att det är viktigt att vara försiktig.

Läs också