Hoppa till huvudinnehåll

Spanien isolerar ett andra område efter virusutbrott – utbrottet ska vara kopplat till barer

Personer sitter på en uteservering under parasoll. Samtliga bär ansiktsskydd.
I går isolerades staden Segrià i Katalonien (bild från Segrià). Invånarna i de isolerade områdena får ändå vistas utomhus - förutsatt att de bär ansiktsskydd. Personer sitter på en uteservering under parasoll. Samtliga bär ansiktsskydd. Bild: EPA-EFE/All Over Press Segrià

Spanien har infört restriktioner i ytterligare ett område: staden La Mariña i Galicien, efter ett ökat antal virusfall. 70 000 invånare i staden förbjuds lämna området. Det är inte heller tillåtet att samlas fler än tio personer samtidigt.

– I nuläget har vi 106 positiva fall vilket är en ökning från gårdagens 21 fall, säger Jesús Vázquez vid de lokala hälsovårdsmyndigheterna till AFP.

Restriktionerna ska hindra viruset från att spridas ytterligare bland stadens invånare, och de gäller i åtminstone fem dagar.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez menar ändå att det inte finns skäl till panik, trots att det fortfarande gäller att vara på sin vakt.

– Det faktum att vi upptäckt virusfallen tidigt visar att sjukvården är bättre förberedd än i mars, sa Sanchez under ett möte i Bilbao.

Invånarna får vistas utomhus

Invånarna i La Mariña får röra sig fritt i staden, men tillåts inte lämna området i andra än arbetsrelaterade ärenden.

Barer och restauranger tillåts bara ta emot hälften av sin kundkapacitet, och människor måste bära ansiktsmasker både inom- och utomhus.

Enligt Vázquez är de flesta av de större utbrotten kopplade till barer i området.

– Social distansering och nedstängningar var avgörande för att platta till kurvan. Nu behövs de igen för att hindra utbrotten, skriver Spaniens hälsominister Salvador Illa på Twitter.

Andra nedstängningen på två dagar

Så sent som i går isolerades 200 000 spanjorer i ett område i Katalonien efter en snabb accelerering i antal virusfall. Samma regler gäller där som i La Mariña.

Spanien har registrerat 205 545 coronavirusfall och över 28 300 personer har dött till följd av covid-19.

Landet är ett av Europas - men också världens - värst drabbade länder. Viruset har gått åt regionen Katalonien särskilt hårt.

Begränsningarna i Spanien har hävts gradvis sedan början av maj.

Källor: AFP, Reuters, The Guardian, BBC, El País

Läs också