Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Sociala mediers roll inom aktivism, historiska seriemördare och husrenoveringar

Tre mobiltelefoner
Aktivism på some - funkar det? Tre mobiltelefoner Bild: Sofie Gammals/Yle mobiler,sociala medier,Instagram

God söndag! Här kommer lite kvällsläsning.

Sociala medier har år 2020 tagit nästa steg mot att bli ett riktigt verktyg för politiska aktivister och förändring. Demonstrationer har hittat ett andra hem på some, men vissa anser att det är fruktlöst eller till och med kontraproduktivt att vara politisk på nätet.

Våld i parförhållande är tyvärr väldigt vanligt i Finland. Nästan 11 000 fall per år anmäls, vilket blir 30 fall per dag. Ingen vet hur stort mörkertalet är.

Johan Adamsson mördade 12 människor under fem veckors tid hösten 1849. Det är fler än någon annan i vårt land. Hans straff saknar motstycke i kriminalhistorien. Ett straff som Zacharias Topelius karaktäriserade som ''wärre än döden''. Men varför mördade Johan Adamsson?

Villaentusiasten Anna Wichman köpte rivningshotade gamla Ljungbo i Hangö för 12 000 euro. Med henne som ny ägare blev det tidigare sanatoriet gamla Ljungbo charmiga Villa Ljungbo. Rivningsobjektet har återfått sin forna glans, även om dess historia inte alltid varit bara solsken. Wichman vill lyfta fram husets kulturhistoria och tradition av starka kvinnor.

Skådespelaren Elin Petersdottir har sin bas i Reykjavik, men drömhuset fanns länge i en liten by nästan femhundra kilometer bort. En dag landade ett filmmanus i hennes hand och så kom det sig att hon spelar Helka, som bor i just det huset. En cirkel slöt sig för Petersdottir, som också flitigt återvänder till barndomslandskapen i Österbotten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes