Hoppa till huvudinnehåll

Yle Sportens F1-expert ger Valtteri Bottas högsta betyg efter kanonstarten – finländarens kyla vid omstarterna imponerade mest: "Kritiska ögonblick, men han gjorde inte ett misstag"

Valtteri Bottas ler.
Valtteri Bottas var nummer ett i både kvalet och loppet. Valtteri Bottas ler. Bild: AFP / Lehtikuva Valtteri Bottas

Valtteri Bottas gjorde precis allt rätt i premiären, säger Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens. Han är framför allt imponerad av hur Bottas hanterade attackerna från Lewis Hamilton vid omstarterna.

En favorit i repris.

Det blev Valtteri Bottas sköna besked i årets första formel 1-tävling. Mercedes-finländaren startade i pole position, kopplade greppet direkt och ledde hela vägen till målgången. Precis som i fjol inledde Bottas säsongen med en seger.

– Om man ska sätta betyg från noll till tio blir det 9,95. Han fick ett par tillsägelser från stallet om att han inte ska köra på kantstenen för att det kunde skada sensorerna i bilen, men det är bagateller, säger Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens.

– Valtteri hade en perfekt dag – och han är ju vårt hopp i formel 1. Dessutom kör han för nytt kontrakt. Säsongen kunde inte ha börjat bättre för honom.

Spekulationerna om Bottas framtid har gått vilda ett bra tag – trots att säsongen inte ens har kommit i gång. Så sent som för någon dag sedan sa Mercedes stallchef Toto Wolff att han gärna fortsätter med sin nuvarande uppställning.

Nu gjorde Vettel bort sig i det här loppet. På så sätt kan man säga att det blev en dubbel triumf för Bottas

Ur den här synvinkeln kan man inte nog understryka att starten på säsongen var idealisk för Bottas.

– Det dök ju upp ett litet rykte om att Sebastian Vettel kan bli en konkurrent om den där positionen. Nu gjorde han bort sig i det här loppet. På så sätt kan man säga att det blev en dubbel triumf för Bottas.

"Det är kritiska ögonblick"

Österrikes GP var fyllt av förare som avbröt. Säkerhetsbilen användes flitigt – och det satte Bottas på prov.

af Petersens säger att finländarens hantering av de situationerna var allra mest imponerande.

– Det är kritiska ögonblick. När ska man hoppa på gasen som ledare? I de där lägena gäller det för ledaren att veta exakt när han ska trampa ner gasen för att få det lilla avståndet som behövs till förföljaren. Det gjorde han rätt varje gång och det gjorde att Lewis Hamilton aldrig riktigt hann ifatt.

– Jag tror inte det finns ett mer pricksäkert ord än iskyla att använda om Bottas i dag. Han hade föraren som många anser är tidernas bäste bakom sig. Han höll nerverna under kontroll och gjorde inte ett enda misstag.

Mercedes helt överlägset

Just nu är åtta lopp inprickade i F1-kalendern. Det har pratats om att det åtminstone kan bli lopp i Kanada, Bahrain och Abu Dhabi, men säsongen lär bli rejält stympad.

– Om det blir tio till tolv lopp så växer den här segerns betydelse för Bottas, säger af Petersens.

Valtteri Bottas dricker champagne.
Valtteri Bottas fick smaka på segerns sötma. Valtteri Bottas dricker champagne. Bild: AFP / Lehtikuva Valtteri Bottas

F1-experten räknar bort Brasilien och Mexiko på grund av coronaläget. Han betvivlar också att det skulle bli lopp i Ryssland och Kina som läget ser ut just nu.

Det som är säkert är att säsongen fortsätter nästa helg i Österrike – något av en favoritplats för Bottas. 2017 vann han också på den här banan.

– Nu har han flytet och chanserna är väldigt bra nästa helg också, men Lewis vill ha revansch.

Hamilton åkte på ett tidsstraff, som man enligt af Petersens kan diskutera, och det ledde till att britten inte fick kliva upp på pallen.

– Det som står klart är att Mercedes är lika överlägset som i fjol. De har ett sammansvetsat gäng och är outstanding. Jag tror inte att någon på egen kraft kan slå dem i år. Efter det här kan man göra bedömning att båda VM-titlarna är reserverade för Mercedes.

"Inget fel på Kimi"

F1-cirkusens veteran Kimi Räikkönen avbröt premiären och af Petersens förutspår att Alfa Romeo får dryga böter på grund av att det ena framdäcket lossnade.

Räikkönen led av samma sak som flera andra – Ferraris motorer är inte konkurrenskraftiga.

– Det är inget fel på Kimi, men bilen är för långsam. Alla med Ferrari-motor var överraskande långsamma.

Kimi Räikkönen petar i öronen.
Kimi Räikkönens start blev allt annat än lyckad. Kimi Räikkönen petar i öronen. Bild: HOCH ZWEI/Pool/DPPI/ All Over Press Kimi Räikkönen,Formel 1

Är det premiärhelgens mest överraskande punkt?

– Utan tvekan. Det här var ett rejält bakslag för Ferrari.

– När nästan alla andra stall har gjort uppdateringar i vår har Ferrari inte gjort något. Enligt mig är det ett svaghetstecken. De är redan efter och de får svårt att ta ikapp försprånget.

– Att Charles Leclerc slutade tvåa i dag var rena rama turen. Det var inte tack vare att bilen är bra och motorn är stark.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport