Hoppa till huvudinnehåll

Centralkriminalpolisens förundersökning om Pekka Haavisto är klar

Pekka Haavisto står utomhus iförd en blå kavaj.
Utrikesminister Pekka Haavisto. Pekka Haavisto står utomhus iförd en blå kavaj. Bild: Lehtikuva Pekka Haavisto

Centralkriminalpolisen är klar med sin utredning av utrikesminister Pekka Haavistos (Gröna) agerande i al-Hol-ärendet. Fallet har nu gått vidare till riksåklagaren.

Biträdande riksåklagare Jukka Rappe meddelar att han sannolikt blir klar med sin bedömning av ärendet under den här veckan. Han går igenom materialet och avgör om det exempelvis behöver specificeras på någon punkt. Efter det är det riksdagens grundlagsutskott som tar vid.

- Medlemmarna i grundlagsutskottet får tid på sig att gå igenom materialet. Samtidigt får också de experter som utskottet anlitat en möjlighet att ta till sig det här, berättar grundlagsutskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP).

Hennes bedömning är att det här kommer att pågå hela augusti och att frågan i praktiken går vidare först i september, när riksdagen samlas igen.

Det är slutligen riksdagen som avgör om Haavisto åtalas.

Haavistos konflikt med tjänsteman i fokus

Hela affären härrör sig till utrikesminister Pekka Haavistos (gröna) agerande när det gällde att ta hem finländska barn från lägret al-Hol i Syrien.

Fokus låg speciellt på varför Haavisto förberedde en flyttning av den konsulära chefen Pasi Tuominen till ett annat uppdrag.

Tuominen hade tidigare efterlyst politisk styrning i den eldfängda frågan.

I februari förde riksdagens grundlagsutskott Haavistos agerande i al-Hol-saken till fortsatt utredning av riksåklagare och polis.

Nu är alltså utredningen klar och frågan går vidare i höst.

Förundersökningar om en ministers agerande är en ovanlighet i Finland. Det skulle vara sällsynt om åtal väcktes.

Artikeln uppdaterad kl.13.40 med Ojala-Niemeläs kommentar och uppgifterna om hur frågan går vidare samt 14.06 med preciseringen att Rappe är biträdande riksåklagare.