Hoppa till huvudinnehåll

Hårda bud då NHL gör comeback – dagliga tester, inga besök i lagkamraternas rum och familjebesök först i semifinalskedet

NHL-logo på en målbur.
Tjugofyra lag får undantagsvis delta i NHL-slutspelet. NHL-logo på en målbur. Bild: AFP / Lehtikuva NHL

Planerna på att återuppta och avsluta NHL-säsongen fortskrider. Säkerhetsföreskrifterna kring omstarten är omfattande. NHL planerar bland annat att dagligen testa samtliga som vistas i den bubbla som skapas för att kunna genomföra slutspelet.

NHL och spelarfackföreningen NHLPA är enligt uppgifter från Nordamerika i praktiken överens om ett upplägg för träningslägren och slutspelet. Huvudmålet är att undvika att spelare och ledare ska smittas av covid-19.

Träningslägren inleds om en vecka i de 24 deltagande lagens träningsanläggningar. Två veckor senare ska lagen vara på plats i de två städerna där slutspelet arrangeras, Edmonton och Toronto.

Slutspelets kvalomgång startar den 1 augusti och i början av oktober vet man vilket lag som korats till Stanley Cup-mästare säsongen 2019/20.

Dagliga tester i NHL-bubblan

Det är hårda bud som gäller från om med träningslägren. Ligan kommer dagligen att testa alla som kan tänkas komma i kontakt med spelarna och ledarna. Det innebär omkring 2 000 coronatester per dag.

Finländska NHL-spelare vid Helsingfors flygplats.
De finländska NHL-spelarna återvända till Nordamerika i slutet av juni. Finländska NHL-spelare vid Helsingfors flygplats. Bild: AOP Leo Komarov,Mikko Koivu

Regelverket under de kommande månaderna är mycket detaljerat. Här några exempel på de säkerhetsföreskrifter som kommer att gälla:
  • Om en person i NHL-bubblan skulle testa positivt isoleras hen omedelbart.
  • Under slutspelsfasen i Edmonton och Toronto kommer spelarna och ledarna att leva isolerade på hotell utan någon som helst fysisk kontakt med omvärlden. Inte ens av de egna familjerna. Strikt reglerade familjebesök tillåts först i och med konferensfinalerna. Det innebär att en del av spelarna inte kommer att träffa sin familj på fem veckor.
  • Lagen har egna våningar på hotellen och varje spelare har ett eget rum. Att besöka en lagkamrats rum är inte tillåtet. Ansiktsskydd ska användas varje gång man avlägsnar sig från sitt rum, undantaget matcher, träningar och måltider.
  • De 24 slutspelsklubbarna är skyldiga att hjälpa spelarnas familjer med vardagssysslorna.
  • Om en spelare inte vill ställa upp har han rätt att tacka nej. Klubben måste emellertid få det beskedet senast på onsdag den här veckan.

Stränga straff för syndare

Ifall något lag skulle bryta mot säkerhetsföreskrifterna riskerar de stränga straff. Lindriga förseelser innebär rejäla böter medan allvarliga övertramp leder till förlorade draftturer.

Enskilda spelare som bryter mot reglerna kan till och med skickas hem från NHL:s bubbla.

Ifall man lyckas fullfölja säsongen kommer NHL att arrangera draften i mitten av oktober.

När nästa säsong inleds är oklart. Men det sker sannolikt i slutet av december eller i början av januari.

Källor: AP, STT, TSN