Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Expert slår larm om Finlands ekonomiska styrfart, konservativa HDZ omvalt i Kroatien, algläget tills vidare normalt

Kroatiens statsminister Andrej Plenković
Kroatiens statsminister Andrej Plenković är nu i en stark förhandlingsposition när han ska bilda landets nästa koalitionsregering. Kroatiens statsminister Andrej Plenković Bild: AFP / Lehtikuva Kroatien,Andrej Plenković

Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här morgonen.

Expert varnar: Finland tappar ekonomisk styrfart jämfört med andra nordeuropeiska länder

De föreslagna krisåtgärderna räcker inte för att styra upp euroområdets ekonomi, befarar finansexperten Peter Nyberg. Nyberg anser att Finland hamnat på efterkälken i förhållande till de övriga nordiska länderna.

– Finland är enligt min uppfattning Nordeuropas sjuka ekonomi, vi är så att säga Sydeuropa i Nordeuropa, säger Nyberg.

Mängden cyanobakterier ökade tidigare i år - tills vidare ser förekomsten i Östersjön normal ut

På grund av det varma vädret i juni månad ökade cyanobakterierna, det vill säga det som också brukar kallas för blågröna alger, i Östersjön redan tidigare än normalt i år. Mängden är ändå inte avvikande från tidigare somrar.

– Säsongen började tidigare i år på grund av det varma vädret i juni månad. Normalt brukar det inte observeras så mycket cyanobakterier före midsommar, säger Kaisa Kraft, forskare vid Finlands miljöcentral.

Cyanobakterier vid en simstrand.
Det finns cyanobakterier i Östersjön varje sommar, säger Kaisa Kraft vid Finlands miljöcentral. Bilden är tagen sommaren 2018. Cyanobakterier vid en simstrand. Bild: Jaani Lampinen / Yle cyanobakterier (blågrönalger),Östersjön,Helsingfors,simning,aquatic locomotion,naturen,miljöskydd

12 000 rekryter rycker in

Kring 12 000 nya rekryter inleder sin militärtjänstgöring i dag.

De allra flesta, kring 9 200 personer, rycker in i armén och resten i marinen, flygvapnet och Gränsbevakningens förband. Flest rekryter tas emot i Kajanalands brigad, Karelens brigad och Björneborgs brigad.

På grund av coronaepidemin övergick man i mars till att dela in rekryter i tre avdelningar. Varje avdelning är fyra veckor i tjänst och två veckor på permission. Undantaget är den första veckan, då alla är i tjänst.

Konservativa HDZ fortsätter att regera i Kroatien

Efter att ungefär 90 procent av rösterna har räknats står det klart att Kroatiens konservativa parti HDZ överträffat alla förväntningar i söndagens parlamentsval.

Det styrande partiet har knipit 68 av de totalt 151 platserna i parlamentet.

Partiets främsta rival, mitten-vänster-koalitionen ledd av socialdemokratiska partiet SDP, har fått 42 platser.

Spanien isolerar ett andra område efter virusutbrott

Spanien har infört restriktioner i ytterligare ett område: staden La Mariña i Galicien, efter ett ökat antal virusfall. 70 000 invånare i staden förbjuds lämna området. Det är inte heller tillåtet att samlas fler än tio personer samtidigt.

Personer sitter på en uteservering under parasoll. Samtliga bär ansiktsskydd.
I lördags isolerades staden Segrià i Katalonien. Invånarna i de isolerade områdena får ändå vistas utomhus - förutsatt att de bär ansiktsskydd. Personer sitter på en uteservering under parasoll. Samtliga bär ansiktsskydd. Bild: EPA-EFE/All Over Press Segrià

Väder

Vädret är ostadigt och blåsigt i nästan hela landet. Regnskurar förekommer på många håll och åskskurar kan vara lokalt kraftiga. I landets mellersta del samt Norra Österbotten och Kajanaland är det mellan 15 och 20 grader varmt, i Lappland mellan 11 och 15 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes