Hoppa till huvudinnehåll

Oskari Mörö fick problem med vaden igen – tvingas stå över veckans GP-tävling, tror istället på finskt rekord i Borgå: ”Ska bli en bra tävling”

Oskari Mörö löper 2019.
Oskari Mörö. Oskari Mörö löper 2019. Bild: Yle/Tomi Hänninen Oskari Mörö

Det blir inget emotsett lopp på paradsträckan 400 meter häck på onsdag för Oskari Mörö. Esbo IF-löparen har åkt på en smärre skada i vadmuskeln och tar det säkra före det osäkra. På veckoslutet är planen däremot fortfarande att löpa i Borgå.

Finskt rekord på 200 meter häck i Lahtis för en månad sedan borde ha varit ett tecken på att Oskar Mörö äntligen lämnat skadeproblemen bakom sig. Men tvärtom har löparen stött på nya problem.

I en intervju för Yle Urheilu berättar Mörö att han har problem med den ena vadmuskeln. Egentligen fanns problemen redan där då tävlingen i Lahtis gick av stapeln.

– Jag hade tre veckors tävlingsförbud som tog slut strax innan. Jag hann med till Lahtis med nöd och näppe, säger Mörö.

Oskari Mörö i farten.
Oskari Mörö i farten. Oskari Mörö i farten. Bild: Tomi Hänninen Oskari Mörö

Någon vecka senare åkte han på ett bakslag med samma muskel. Den här gången räckte det ändå med att vila i bara en vecka.

– Det här senaste fallet var klart lindrigare. Jag anser inte att det är allvarligt åtminstone. Nu har jag kunnat göra två träningspass med löparskor. Jag har fått grönt ljust, men ska ta det lugnt. Det är ändå högst antagligen så att skadorna är kopplade till varandra, säger Mörö.

Mörö har inte stuckit under stol med hur skönt det är att ha lämnat de senaste årens skadehelvete bakom sig. Han befarar inte heller att de nya problemen skulle leda till något värre.

– Då man kör med full effekt så dyker sådana här små saker lätt upp. Om man ska se på det här året på ett positivt sätt så finns det ingen orsak att stressa. Den här sommaren behöver man inte stressa med att vara i skick i tid till stortävlingar. Och min form är det ingen fel på, säger Mörö.

Åker inte till Jyväskylä, men nog till Borgå

På grund av skadekänningarna har Mörö valt att skippa GP-tävlingarna i Jyväskylä på onsdag. Men han tänker fortfarande tävla på 300 meter i Borgå på söndag.

– Det är mer utmanande för just vadmuskeln att häcklöpa, förklarar Mörö.

Esbolöparen är redan finsk rekordman på sträckan och målet är att förbättra på tiden. Med sig på startlinjen har han bland andra Roope Saarinen och Erik Back.

– Jag är alltid ivrig då det är många bra löpare som deltar och man får en bra tävling. Jag tippar på att de andra också har chansen att skriva om rekordböckerna, säger Mörö.

Själv är säsongens huvudmål att prestera på topp under friidrottsveckan i Åbo med både Paavo Nurmi Games och Kalevaspelen.

– Det är i augusti jag ska göra mina bästa tävlingar, säger Mörö.

Yle sänder GP-tävlingarna på onsdag direkt i TV2 och på Arenan.