Hoppa till huvudinnehåll

THL: Många nya coronafall ombord på kryssningsfartyg - åtminstone två familjer i karantän

M/s Silja Europa  sommaren 2008.
De som har rest med Silja Europa 30.6-1.7 ska vara uppmärksamma på eventuella symtom som kan tyda på coronavirus. M/s Silja Europa sommaren 2008. Bild: Tallink / Marko Stampehl tallink silja

Flera fall av coronasmitta har uppdagats hos personer som har varit ombord på kryssningsfartyg, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd, THL.

I de flesta av fallen har de smittade personerna undvikit kontakt med människor ombord och således har det varit lätt att spåra smittan och försätta personer i karantän.

På Silja Europas kryssning till Tallinn förra veckan har ändå en person med lindriga symtom tillbringat mycket tid i fartygets allmänna utrymmen. Således kan många resenärer ha blivit utsatta för smitta.

Yle Uutiset har talat med Helsingfors stads hälsostations ledande läkare Timo Lukkarinen, som uppger att två familjer har utsatts för smittan.

– Vi har identifierat två familjer, som har blivit utsatta och kontaktade. Den smittade personen har rört på sig så pass mycket på fartyget att alla som varit i kontakt med personen inte kan identifieras, säger Helsingfors stads hälsostations ledande läkare Timo Lukkarinen till Yle,

Enligt honom har familjerna varit i nära kontakt med den smittade. Ingen annan än de kontaktade personerna har satts i karantän.

Under tusen resenärer ombord

Enligt kommunikationschef Marika Nöjd på Tallink Silja fanns det under tusen resenärer på fartyget, uppger Yle. Det är under 30 procent av fartygets maxkapacitet.

Kryssningsfartyget i fråga lämnade Helsingfors tisdagen den 30 juni och anlände tillbaka till Helsingfors nästa dag.

De som har varit ombord på Silja Europa de dagarna ska med låg tröskel uppsöka vård om de får symtom såsom feber, hosta eller andra luftvägssymtom, meddelar THL.

THL påminner om att man överlag ska ha låg tröskel för att uppsöka vård om man får symtom som kan tyda på coronavirus, och inte utsätta andra för en eventuell smitta.

Artikeln uppdaterades 6.7.2020 klockan 19.16 med nya uppgifter om hur många som fanns på båten och att två familjer är i karantän.

Läs också