Hoppa till huvudinnehåll

USA:s läkemedelsmyndigheter backar inte upp Trumps uttalande om när ett coronavaccin kommer att finnas tillgängligt

Stephen Hahn
Stephen Hahn sitter i en trång sits. Stephen Hahn USA,Stephen Hahn

USA:s kommissionär för landets livsmedels- och läkemedelsmyndighet (FDA), Stephen Hahn, backar inte upp president Donald Trumps påstående om att ett coronavaccin kommer att vara klart långt före det här årets slut.

- Det är omöjligt för mig att förutspå när ett vaccin kommer att finnas tillgängligt, trots att forskningen går snabbt framåt, säger Hahn i en intervju med ABC News.

Hahn säger att FDA kommer att fatta ett beslut om saken så snart det finns tillräckligt med uppgifter om ett nytt vaccin, baserat på fakta och vetenskap.

Förra veckan påstod Trump också att 99 procent av alla covid-19 fall är helt ofarliga, men det här vägrade Hahn att kommentera.

Stephen Hahn är en del av Vita Husets arbetsgrupp för coronaviruset.

I USA har nu omkring 130 000 personer avlidit i covid-19 och 2,8 miljoner smittats.

Ett vaccin sannolikt inom ett år enligt WHO

Världshälsoorganisationen WHO:s ordförande Tedros Ghebreyesus, har varnat för att det kanske är helt omöjligt att ta fram ett effektivt coronavaccin.

Men han har ändå förhoppningar om att det ska gå att ta fram ett inom ett år.

- Uppskattningen är att vi kanske kommer att ha ett vaccin inom ett år. Om forskningen snabbas upp så kunde det vara frågan om en kortare tid, men endast med ett par månader. Det här är vad forskarna säger.

Källor: ABC News, BBC, CNN