Hoppa till huvudinnehåll

De nya beväringarna vid Nylands brigad välkomnas med restriktioner och rekrytstöd

Beväringar i Dragsvik.
De ungdomar som nu inleder sin militärtjänstgöring kommer snarare att överraskas av regnskurar än av värmebölja. Åtminstone den första veckan. (Arkivbild från 2019) Beväringar i Dragsvik. Bild: Yle/Iiris Mattsson Nylands brigad,Dragsvik, Raseborg,beväringar

Sol och regn avlöser varandra under en av sommarens kyligaste morgnar då de nya rekryterna vaknar för första gången vid Nylands brigad i Ekenäs.

Tjänstgöringen för de 800 rekryter som ryckte in den 6 juli inleds i lite ovanligare tecken på grund av coronaepidemin.

För att rekryterna ska känna sig välkomna har ändå socialkurator Jonas Streng för kring fem år sedan startat ett stödprogram för de nya beväringarna.

- Alla rekryter har egna representater som deltar i möten. Syftet att det ska vara så låg tröskel som möjligt att närma sig oss med frågor och feedback. Det är ett forum för alla att främja och utveckla verksamheten, berättar Streng.

"Våren har gått väldigt bra"

Brigadkommendör Arvi Tavaila är nöjd över hur man klarat vårens utmaningar vid Nylands brigad.

I slutet av mars delades beväringarna in i tre sektioner där varje grupp är inne i fyra veckor och sedan har två veckors ledighet.

- Det gick väldigt bra. Vi tog i bruk i bruk det nya systemet redan före Institutet för hälsa och välfärd och regeringen gav sina instruktioner, så vi var tidigt ute. Under hela våren har vi inte haft ett enda fall av corona på brigaden.

Han säger att också de som hemförlovades före midsommar gav bra respons.

De nya rekryterna fick i måndags (6.7) fylla i ett frågeformulär med coronarelaterade frågor. Utifrån svaren skickades en rekryt vidare på coronatest.

Många oroliga över dimissionsfesten

Den vanligaste coronarelaterade frågan bland dem som nu ryckt in har gällt om de kan delta i dimissionsfesterna som i år undantagsvis ordnas i slutet av augusti.

- Grundprincipen är att vi gör allt för att man ska ha möjlighet att fira att man tagit studenten eller motsvarande, men beroende på omständigheter och om beredskapen kräver det, så är det i vissa undantagsfall inte möjligt, säger Tavaila.

Brigadkommendören Arvi Tavaila vid Nylands brigad
Brigadkommendör Arvi Tavaila säger att det kan vara positivt med lite svalare väder. Brigadkommendören Arvi Tavaila vid Nylands brigad Bild: Linus Westerlund / Yle Dragsvik,Västnyland,Raseborg,brigadkommendör

Vad gäller den första veckans ostadiga väder säger han att det kan vara en bra sak.

- Det är kanske en fördel. Vi har också haft väldigt heta somrar där det har varit en tydlig utmaning att påminna alla att dricka tillräckligt och söka sig till skuggan.

Axel Kuitula ryckte in i vintras. Han berättar att coronavåren bjöd på en del utmaningar.

- Men vi klarade av det. Vi har varit inne längre tider, och inte haft så mycket kontakt med det civila livet, men så har vi också haft längre ledigheter, konstaterar han.

Till de nya rekryterna vill han säga att det gäller att ha ett öppet sinne och positiv attityd.

En beväring vid Nylands brigad.
Axel Kuitula har fungerat som rekrytstödsrepresentant. En beväring vid Nylands brigad. Bild: Linus Westerlund / Yle Dragsvik,Västnyland,Raseborg,beväring,undersergeant,Nylands brigad,Axel Kuitula

Kuitula har fungerat som rekrytstödsrepresentant. Han berättar att det var en bra erfarenhet.

- Det var låg tröskel att ställa frågor, och man fick svar på frågorna. Hälften var säkert sådana som man kunde ställa inom enheten av beväringschefen, men rekryterna vågade inte ställa dem, konstaterar Kuitula och säger att det är bra att det finns ett forum dit rekryterna vågar rikta sina funderingar.

På grund av coronaepidemin kommer det inte att ordnas någon anhörigas dag i år. Edgången sker också utan åskådare, men går att följa med på Svenska Yles direktsändning på webben den 7 augusti.

Tidigare försvarsminister Elisabeth Rehn (SFP) kommer att vara förestavare vid edgången.