Hoppa till huvudinnehåll

Flickvännen fick Oskar Lindblom att kontakta läkare – nu är behandlingen avslutad: ”Förstod inte riktigt att jag hade cancer, jag hade ju bara ont i ett ben”

Oskar Lindblom firar med näven upphöjd.
Oskar Lindblom fick cancerbeskedet i december. Oskar Lindblom firar med näven upphöjd. Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Oskar Lindblom

Regelbundna läkarkontroller väntar men sista cellgiftbehandlingen är avklarad och Oskar Lindblom mår bra. Efter sex månader borta från ishockeyn vill han nu stötta sina lagkamrater när träningslägret börjar – och kanske även träna på is.

Det var i december som Philadelphia Flyers anfallare Oskar Lindblom fick beskedet att han hade drabbats av Ewings sarkom, en typ av skelettcancer.

Lindblom inledde direkt behandlingen som han beskriver som tuff både psykiskt och fysiskt i en intervju för Expressen. Förra veckan, ungefär sex månader efter beskedet, avslutades cellgiftsbehandlingen och nu jobbar han för att ta sig tillbaka till ishockeyn.

Att cancern över huvud taget upptäcktes tackar Oskar Lindblom sin flickvän för. Det var hon som övertalade honom att kontakta läkare då han hade en bula på benet.

– Jag trodde att det hade att göra med en smäll jag hade fått i samband med någon match, men Alma ville att jag skulle gå och kolla upp det. Så gjorde jag det och efter en röntgenundersökning och en biopsi kom beskedet efter några dagar.

– Jag förstod inte riktigt att jag hade cancer, jag hade ju bara ont i ett ben. Men när jag blev inlagd insåg jag ”Åh shit” det här är verkligen sant. Det var riktigt tungt när jag inledde den första behandlingen, säger Lindblom till tidningen.

Oskar Lindblom.
Lindblom hann spela 30 matcher för Philadelphia under hösten. Oskar Lindblom. Bild: All Over Press Oskar Lindblom

Återbesök var tredje månad

Vid varje cellgiftsbehandling har 23-årige Lindblom spenderat fem timmar på ett sjukhus i Pennsylvania.

– Man blir illamående och förlorar krafterna, det känns som en stor baksmälla och varje gång jag låg inlagd kände jag mig uttorkad. Men jag har försökt ta en lättare promenad när jag kunnat, säger han.

Samtidigt som Lindblom genomgick sin cellgiftsbehandling drog coronapandemin in över världen och USA. Före utbrottet hade Lindblom sin familj på besök men de senaste månaderna har han på grund av infektionsrisken levt i karantänsliknande förhållanden tillsammans med flickvännen.

– Nu är jag klar med behandlingen och bor bara tio minuter från sjukhuset så hon kunde åka hem i helgen. Jag klarar mig själv nu.

– Jag ska göra ett återbesök på sjukhuset den här veckan men det verkar som jag sedan bara behöver komma in och träffa läkarna var tredje månad. Det känns riktigt bra just nu, säger han.

Hoppa över Twitterpostning

Hoppas kunna träna med laget snart

NHL meddelade nyligen att träningslägren kör igång nästa vecka och att slutspelet startar den 1 augusti. Lindblom suktar efter att få börja träna och spela igen men tillsvidare måste han vänta.

– Självklart vill jag vara med och spela, men jag hoppas kunna vara kring laget när de tränar här i Philadelphia under de närmaste veckorna och vara ett stöd för killarna.

– Förhoppningsvis kan jag vara tillbaka och träna med laget om någon vecka om mina värden är okej, säger han.

Lindblom som var Flyers bästa målskytt då han fick cancerbeskedet har målsättningen klar för framtiden.

– Att kunna vara tillbaka när nästa säsong börjar, när det nu blir. Jag känner mig i hyfsad form nu så får jag någon månad till på mig hoppas jag vara redo, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport