Hoppa till huvudinnehåll

Frankrike har presenterat en ny regering - Assange försvarsadvokat ny justitieminister

Tidigare premiärminister Édouard Philippe och nuvarande premiärminister Jean Castex.
Tidigare premiärminister Édouard Philippe efterträds av Jean Castex. Tidigare premiärminister Édouard Philippe och nuvarande premiärminister Jean Castex. Bild: AFP / Lehtikuva Édouard Philippe,Jean Castex,Frankrike

Élyséepalatset har presenterat den nya regeringen som ska ledas av premiärministern Jean Castex. President Emmanuel Macron som utlovat "en ny väg", har möblerat om i regeringen men en del ministrar sitter också kvar på sina poster.

En av dem som byts ut är inrikesminister Christophe Castaner som efterträds av budgetminister Gerald Darmanin. Inrikesministern har varit i hetluften på grund av protester mot polisvåld i Frankrike.

Demonstranter anklagar den franska polisen för övervåld och rasism. Castaner svarade demonstranterna att polisen inte längre skulle få ta strypgrepp på misstänkta, men tog senare ett steg tillbaka efter protester från polisfackförbunden. Polisväsendet hör under inrikesministeriet.

Justitieminister Nicole Belloubet byts ut mot toppjuristen Eric Dupond-Moretti som bland annat försvarat Wikileaksledaren Julian Assange.

Ny miljöminister och kulturminister

Frankrikes president Emmanuel Macron har tidigare utlovat en ny väg och uppgett att landet behöver satsa på en ny ekonomisk, social, miljöinriktad och kulturell återbyggnad.

Den tidigare Gröna politikern Barbara Pompili från Macrons styrande parti La république en marché blir ny miljöminister och tar därmed över Elisabeth Borne ministerplats. Borne blir istället ansvarig för Arbets- och socialministeriet och får ansvar för att tackla en ökande arbetslöshet.

Roselyne Bachelot har utnämnts till ny kulturminister och ersätter Franck Riester.

Samtidigt sitter finansminister Bruno Le Maire och hälsovårdsminister Olivier Veran kvar. De har båda haft viktig roller under coronakrisen, som har krävt nästan 30 000 liv i Frankrike.

Också bland annat utrikesminister Jean-Yves Le Drian, försvarsminister Florence Parly och undervisningsminister Jean-Michel Blanquer behåller sina ministerposter.

Utöver ministerposter så så byts också bland annat regeringens talesperson Sibeth Ndiaye ut och ersätts av Gabriel Attal.

Den nya regeringen kommer att ledas av Jean Castex som utsågs till premiärminister i fredags.

Missnöje från oppositionen

Enligt oppositionspolitiker blev det inte den omorganisering som Macron hade utlovat. Vänsterpolitikern Alexis Corbiere sade till BFM TV att det snarare var frågan om en omgång av leken "hela havet stormar" och att resultatet egentligen bara är "mer av samma sak".

Källa: AFP, France24, Reuters, AP, Le Monde