Hoppa till huvudinnehåll

Inrikesminister Ohisalo: "Fotbojor för asylsökande är inte en kostnadseffektiv lösning"

Sisäministeri Maria Ohisalo
Fotbojor är inte en kostnadseffektiv lösning säger inrikesminister Ohisalo. Sisäministeri Maria Ohisalo Bild: Petteri Sopanen / Yle Maria Ohisalo,Finlands inrikesminister,coronavirus,COVID-19

Av regeringens partier är det speciellt Centern som varit ivriga över idén med fotbojor.

Tidigare rapporterades det att regeringspartierna funderade på att införa elektroniska fotbojor för personer som fått avslag på sina asylansökningar.

Nu säger ändå inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) att de inte blir av. Enligt henne stämmer det inte överens med regeringsprogrammet.

– Det är väldigt svårt att förverkliga idén i enlighet med regeringsprogrammet. Efter våra utredningar har vi kommit fram till att det inte är kostnadseffektivt.

Tanken med en fotboja som visar var bäraren befinner sig är att asylsökande skulle övervakas istället för att tas till förvar.

En asylsökande som fått avslag kan enligt lag frihetsberövas ifall myndigheterna anser att det finns en risk för att personen försvinner eller är farlig för sig själv eller för allmänheten.

Av regeringspartierna är det framförallt Centern som hållit saken på bordet. Det har också funnits meningsskiljaktigheter inom regeringen.

I regeringsprogrammet står det nämligen att det ska utredas om asylsökande kan övervakas på teknisk väg och partierna är oense om teknisk övervakning verkligen betyder elektronisk fotboja.

Mängden kvotflyktingar ökar?

Inom de närmaste dagarna anländer 25 minderåriga asylsökande från Grekland till Finland. Det handlar om de första av de 175 asylsökande som Finland åtog sig att ta emot i februari.

Minister Ohisalo säger att regeringen inte har diskuterat huruvida det blir aktuellt att ta emot fler flyktingar från Medelhavet.

Enligt Ohisalo är den viktigare frågan hur EU kommer att hantera flyktingpolitiken i framtiden. EU-kommissionen ska nämligen presentera en ny plan snart.

Regeringen ska diskutera huruvida det blir aktuellt att höja mängden kvotflyktingar som Finland tar emot per år under höstens budgetförhandlingar.

I regeringsprogrammet står det nämligen att mängden kvotflyktingar som Finland tar emot ska höjas ifall att mängden asylsökande sjunker. Vilket de har gjort under coronakrisen.

– Troligen blir det aktuellt att höja mängden kvotflyktingar som Finland tar emot, säger Ohisalo.

Artikeln är en bearbetad översättning av: Sisäministeri Maria Ohisalo: Turvapaikanhakijoiden jalkapannat eivät toteudu – "Ei ole kustannustehokasta". Översatt av Tony Pohjolainen