Hoppa till huvudinnehåll

La dolce vita - unik paradvåning på Boulevarden i Hangö visas i amerikansk stil med teater, levande musik och champagnekorkar som smäller i taket

Pampigt stenhus
Boulevarden 20 i Hangö är ett av stadens mest karakteristiska stenhus. Pampigt stenhus Bild: Johanna Lindholm/Yle Hangö,Boulevard,Visning,lägenhet,Lars Sonck

När en 141 kvadratmeter stor lägenhet i ett av Hangös äldsta stenhus på Boulevarden, det så kallade Lignellska huset säljs, sker det med sällan skådad pompa och ståt.

Nytt koncept

Visningen kommuniceras via en mediebyrå och på programmet står teater, levande musik, kulturhistoria, utlottningar av lyxiga vinster, cocktailbjudning samt en rundtur i den andra pampiga byggnaden i Hangö ritad av arkitekt Lars Sonck, nuvarande hotell Regatta.

- Det här är en helt ny sak i Finland, det är egentligen ett amerikanskt sätt. Konceptet kommer från en svensk mäklare, Fredrik Eklund, som figurerar i New York. Han har ju kört med sådana här jippon kring de här försäljningarna.

Man i fluga
Värden, ägaren och säljaren Jari Ahlqvist vill ordna lägenhetsvisning med känsla. Man i fluga Bild: Johanna Lindholm/Yle Hangö,Visning,lägenhet,kulturhistoria,renovering,Boulevard,Lägenhetsvisning

Det säger Jari Ahlqvist, som med sina företag i Västnyland och Helsingfors i över 20 års tid specialiserat sig på byggnadsvård och pietetsfull restaurering av gamla byggnader.

En visning skall vara rolig och äkta

Genom att bjuda in gäster till glassigt mingel, med bubbel och kulturhistorisk underhållning, vill han bryta trenden med stela visningar.

Samtidigt vill Ahlqvist fira att lägenheten äntligen är klar att lägga ut till försäljning.

Renoveringen har nämligen inte varit någon kort process.

Tvärtom har den pågått i tre år, av vilka två och ett halvt har ägnats åt att restaurera alla de unika och ursprungliga lösningar som är typiskt för stenhuset från 1897.

- Jag önskar att det skulle bli kutym med dylika jippon kring visningar i vårt land, det får vara lite roligt. Det här är ju sådant man kommer ihåg. Man måste ju sälja med känsla, inte bara med en bunt sedlar och ett faktablad.

Ingen byggbluff

Snickeriarbetena har gjorts av lokala hantverkare och man har använt traditionella material och metoder i inredningen.

Tillställningen är också ett sätt att sälja objektet själv.

- Jag vet ju bäst själv vad här har gjorts, vad det har kostat, vem som har varit på jobb här och så vidare. Jag vet att det finns inget som är dolt bakom väggarna eller ytorna eller så. Efter en så kallad traditionell visning kommer man ut med en broschyr i handen och har egentligen ingen annan information än den som står där, säger Jari Ahlqvist.

Däcksparkare undanbedes, men ingen diskrimineras

Utgångspriset på lägenheten ligger på 505 000 euro, och i inbjudan står bland annat att anmälan förutsätter ett genuint intresse och finansiell kapacitet.

Betyder det här att från början vill välja bort vissa spekulanter?

- Nå, skall man säga som så, att så kallade däcksparkare som går på allmänna visningar av nyfikenhet och kanske inte har för avsikt att köpa någonting, inte riktigt är det jag vill rikta in mig på. Det är onödigt att visa upp och föra ut idéer om det inte finns ett äkta engagemang, förklarar han.

Samtidigt påpekar han att dörren står öppen och ingen vet vem eller vad som dyker upp innan kvällen är till ända.

Helt övertygad är Jari Ahlqvist ändå inte att lägenheten säljs med en gång, det kan ta sin tid och den är han beredd att ge.

- Vem vet, kanske den kommer till försäljning hos någon förmedlare. Det här är ett prov. Inte vet jag om det är det första i sitt slag i Finland, men ganska udda, Men det handlar inte om att utesluta någon, absolut inte, säger Jari Ahlqvist.

Hangö skulle bli en metropol

Huset har en intressant historia såtillvida, att det skulle bli ett av de första i raden av liknande stenhus längs det som var tänkt att bli Hangös paradgata, Boulevarden.

Stenhus i gammal stil
Boulevarden 20 är en arkitektonisk pärla i Hangö, ritad av Lars Sonck. Stenhus i gammal stil Bild: Johanna Lindholm/Yle Hangö,Boulevard,arkitektur,kulturhistoria,Lars Sonck,Visning,Lignellska huset

Den skulle också likna huvudstråken i kontinentala storstäder som Paris, därav namnet.

Hangö grundades 1874 så huset är nästan lika gammalt som staden.

På den tiden gjorde den isfria hamnen i den nygrundade staden att vintersäsongen var oerhört livlig, medan sommarsäsongen var lugnare.

Då levde överklassen ett behagligt badortsliv på södra sidan av udden.

I dag är förhållandena som känt spegelvända och Hangös fasta befolkning krymper sakta, men säkert.

Sommaren och stadens historia som badort, i kombination med naturen, utövar fortfarande en lockelse på folk som vill ha ett andra hem i Hangö.

Monument över en era med stora visioner

Hangös stadsdirektör Denis Strandell är på plats för att berätta för gästerna om husets historia.

Han beskriver det som ett monument över en svunnen tid.

I sitt föredrag tar han fasta på hur det gick till då svenskarna under kapten Grafström återtog Hangö udd från ryssarna under kriget och hängde upp en blå-vit näsduk i hörnet av huset eftersom de trodde det var rådhuset.

- Det riktiga stadshuset var bombat, men det här huset var så pampigt och låg vid torget så svenskarna antog helt naturligt att de hittat rådhuset, förklarar Denis Strandell.

Personlig erfarenhet av att bo i huset

Stadsdirektören har själv en bostad i huset, som dessutom råkar vara till salu.

Även om han hoppas att den här tillställningen kan väcka intresset för hans lägenhet, säger han att hans närvaro under evenemanget inte har några som helst kommersiella förtecken.

- Det är klart jag ställer upp och hjälper en gammal vän när han ber mig. Dessutom är det lördag så jag är här på min fritid, säger han.

Han säger att han som stadsdirektör naturligtvis representerar alla Hangöbor.

Hans roll på visningen tar avstamp i ett kulturhistoriskt uppdrag; att hälsa folk välkomna och berätta om svunna tider.

- Men det är ett fint hus, högt i tak, 3,8 meter, och här bor trevliga människor.

Fantastiskt uppdrag

I vimlet finns också Simon Price, en av de hantverkare som jobbat med att restaurera lägenheten.

Glad man med skägg
Snickaren Simon Price har restaurerat våningen som nu säljs på budgivning. Glad man med skägg Bild: Johanna Lindholm/Yle Hangö,snickare,Visning,Boulevard,Simon Price

- Det har varit en annorlunda erfarenhet och en unik möjlighet att få jobba här, säger han, och tillägger att det inte alltid varit lätt, då allt ska ske i klassisk anda.

Simon Price flyttade till Hangö i vuxen ålder och började som företagare, inriktad först på att bygga träbåtar.

- Det har varit ett lite annorlunda uppdrag, men fantastiskt.

Ursprungliga detaljer gör helheten

I vimlet finns också Anette Ringbom som planerat inredningen.

Leende kvinna
Anette Ringbom har planerat inredningen och bevarat fina detaljer. Leende kvinna Bild: Johanna Lindholm/Yle Hangö,Boulevard,renovering,arkitektur,anette ringbom

- Jag kom egentligen med i ett ganska sent skede. Här var grundarbeten gjorda som att räta ut golv och det hade påbörjats en fönsterrenovering. Min uppgift har varit att bevara alla de här fantastiska byggnadsdetaljerna och att hitta autentiskt material som passar.

Hon har också jobbat med den ursprungliga ventilationen, en metod som igen börjar tas till heders och som är bra om man vill undvika problem med mögel och inomhusluft.

I det här fallet har den också bidragit till att takhöjden bevarats, då man inte byggt in ventilation bakom ett nytt, lägre tak.

I valet av tapeter har Ringbom fastnat för tapeter med äkta färgpigment som ger motivet ett levande djup.

Blommig tapet
1900-talstapeten med äkta pigment gör inte rätt för sig här på bild utan borde ses i verkligheten. Blommig tapet Bild: Johanna Lindholm/Yle Hangö,Boulevard,tapeter,Limfärger,Lägenhetsvisning

Tapeten är av samma typ som de som användes i början av 1900-talet.

- Den är tryckt med en limfärgteknik, vilket betyder att bindemedlet är linolja och cellulosa och det finns ingen plast, berättar Anette Ringbom.

Vindsvåningen och ornamenten strök med i kriget

Anette Ringbom är tagen av både huset som helhet och av våningen.

Pampigt stenhus
Det såkallade Lignellska huset i originaltappning mittemot dåvarande stationstorget i Hangö. Pampigt stenhus Bild: Privat Hangö,Boulevard,Lars Sonck,Lignellska huset i Hangö

- Det enda som är synd är att huset varit otroligt dekorativt med påhängda träbalkonger och haft en enormt dekorativ övermålning. Tyvärr blev det förstört under kriget och efter det förenklade man fasaden. Men trots det är det ju unikt för Hangös förhållanden. Man kunde tänka sig att det fanns i Helsingfors, Tammerfors eller Åbo.

Före de ryska bombningarna gjorde sitt, hade huset också en vindsvåning med tinnar, torn och burspråk.

Militären blev husets räddning

- Det som också fascinerar mig är att rumsindelningen finns kvar.

Ringbom tillägger att det tyvärr är vanligt i gamla hus att folk fäller mellanväggar, river ner och blåser ut för att få ett mer modernt stuk.

- Här bakom knuten finns sådana här inbyggda pelare, salen har en rund vägg, här finns djupa fönsternischer och bågfönster. Den här lägenheten är alltså otroligt vacker och ljus.

Bågformade fösnter
De bågformade fönstren ger ett fint ljusflöde. Bågformade fösnter Bild: Johanna Lindholm/Yle Hangö,Boulevard,byggnadsvård,Lignellska huset i Hangö

Att lägenheten bevarat sin ursprungliga charm tillskriver Anette Ringbom delvis det faktum att den finns i Hangö.

- Hade den här varit i centrala Helsingfors hade den sålts många gånger om och gjorts om flera gånger. Men i och med att den också varit stabens, så har man inte haft samma orsak att göra något åt den, utan man har använt den som kontor.

Pampigt stenhus
Den pampiga huvudingången ledde in till militärens högkvarter och officersklubben, som även den är privatbostad i dag. Pampigt stenhus Bild: Johanna Lindholm/Yle Hangö,Lars Sonck,Boulevard,arkitektur,Visning,lägenhet,Lägenhetsvisning

Historien förtäljer inte än om lägenheten fick en värdig köpare under kvällen, men ägaren Jari Ahlqvist hoppas den skall få en ny ägare som värnar om traditionen och respekterar den ursprungliga arkitekturen.

Läs också