Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Berlin tömdes på turister, nya coronakluster skrämmer i Spanien och coronakrisen blev Nordjobbs första hinder

10 elscootrar står övergivna vid Brandenburger Tor i Berlin, en stad som turisterna övergivit på grund av coronaviruset.
Coronaviruset tömde Berlin på turister. 10 elscootrar står övergivna vid Brandenburger Tor i Berlin, en stad som turisterna övergivit på grund av coronaviruset. Bild: imago images/J�rgen Ritter/ All Over Press Brandenburger Tor,Berlin,coronavirus

Här listar vi fem nyheter att ha koll på under morgonen.

Coronan tömde Berlin på turister – är stadens tid som turistmagnet över?

Före coronakrisen var Tysklands huvudstad Berlin en av de största turistmagneterna i Europa och världen. I dagens läge finns det så gott som inga turister i staden och nu väntar man otåligt på att resenärerna ska börja hitta tillbaka till staden igen.

De flesta på plats är tyskar som turistar i hemlandet.

– Å ena sidan är det som gjort för att fotografera, å andra sidan är det samtidigt skrämmande att det är så tomt och att inget är på gång, säger Lars och Mario som har kommit från Rostock till Berlin för några dagars semester.

Frankrike har presenterat en ny regering - Assange försvarsadvokat ny justitieminister

Élyséepalatset har presenterat den nya regeringen som ska ledas av premiärministern Jean Castex. President Emmanuel Macron som utlovat "en ny väg", har möblerat om i regeringen men en del ministrar sitter också kvar på sina poster.

Justitieminister Nicole Belloubet byts ut mot toppjuristen Eric Dupond-Moretti som bland annat försvarat Wikileaksledaren Julian Assange.

Nya coronakluster skrämmer i Spanien - samtidigt dyker ekonomin

Under de senaste dagarna har myndigheterna i Spanien beslutat att isolera två områden på grund av oroande coronautbrott.

De nya utbrotten kommer efter att Spanien sakta börjat återgå till vardagen efter kristillståndet och karantänen under våren.

Om liknande kluster fortsätter att dyka upp kan det också bli förödande för Spaniens sargade ekonomi.

Kauppahallin ovien välistä näkyy ihmisiä ostoksilla
Flockimmunitet är inget effektivt sätt att få bukt på coronapandemin, slår den spanska studien fast. Kauppahallin ovien välistä näkyy ihmisiä ostoksilla Bild: EPA / Alberto Estevez Barcelona,Spanien,Wuhan-coronavirus

Spansk studie verkar bekräfta tvivlen mot flockimmunitet - bara kring 5 procent verkar ha antikroppar mot nya coronaviruset

En spansk studie, den största i sitt slag hittills i Europa, verkar bekräfta att flockimmunitet inte är ett effektivt sätt att bekämpa coronapandemin.

Resultaten visar på stora variationer mellan områden, men ingenstans i landet har man uppnått en nivå som skulle komma i närheten av ens de lägsta uppskattningarna om vad som krävs för flockimmunitet.

Nordjobb klarar finanskriser och IT-krascher men coronaviruset gör läget svårt

Nordjobb brukar vara ett annorlunda alternativ till ett vanligt sommarjobb men under coronakrisen är Nordjobb blivit ett konkret exempel på hur viruset påverkar det nordiska samarbetet negativt.
Många nordjobbare är skeptiska till att jobba i Sverige, en del har valt att inte resa dit för att jobba.

Nordens flaggor vid Riksdagshuset under sessionen i Stockholm.
Alla länder och självstyrda områden i Norden har haft färre nordjobbare i år. Nordens flaggor vid Riksdagshuset under sessionen i Stockholm. Bild: Magnus Fröderberg – norden.org Stockholm,Norden,Nordiska rådet,Stockholms slott,riksdagen

Väder

I dag blir det ostadigt väder i så gott som hela landet. Det är växlande molnighet och på många håll förekommer det regn och åska.

Dagens högsta temperatur rör sig mellan 15 och 21 grader i landets södra och mellersta delar, i norr är det något svalare.

TIll havs blåser friska sydliga till västliga vindar, upp till 13 m/s.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes