Hoppa till huvudinnehåll

President Jair Bolsonaros fjärde coronatest positivt – presidenten i tv-intervju: "Jag mår bra"

Brasiliens president Jair Bolsonaro med ansiktsskydd på sig. Brasiliens flagga syns till höger om honom.
Brasiliens president Jair Bolsonaro har testat positivt för coronaviruset. Arkivbild från en presskonferens i mars 2020. Brasiliens president Jair Bolsonaro med ansiktsskydd på sig. Brasiliens flagga syns till höger om honom. Jair Bolsonaro,Brasilien

Brasiliens president Jair Bolsonaro har testat positivt för coronaviruset. Presidenten uppgav i helgen att han hade coronaliknande symptom, bland annat feber. På tisdagen visade coronatestet positivt.

Presidenten uppgav att han smittats på tisdagskvällen finsk tid i en tv-intervju. Han sa också att han fått symptom på söndagen och att han medicinerat sig med hydroxiklorokin och azithromycin.

– Jag mår bra, som normalt. Jag vill gå på en promenad här, men har rekommenderats att inte göra det, sa Bolsonaro.

Har testats tre gånger tidigare

Det är ännu oklart hur och var Bolsonaro smittats. Han träffade bland annat Todd Chapman, som är USA:s ambassadör i Brasilien, under helgen. Chapman har sagt att också han ska testas för covid-19.

Brasiliens utrikesminister Ernesto Araújo twittrade en bild i lördags där Bolsonaro och ett gäng andra personer firar USA:s självständighetsdag vid USA:s ambassad. Ingen av personerna på bilden har ansiktsskydd på sig.

Bolsonaro har upprepade gånger tonat ner riskerna med coronaviruset. Han har bland annat jämfört coronaviruset med vanlig influensa.

Presidenten har ofta setts mingla och skaka hand med sina väljare mitt i coronakrisen och han har upprepade gånger motsatt sig att använda ansiktsskydd. På tisdagen hade han ändå på sig ett ansiktsskydd då han intervjuades.

Bolsonaro har coronatestats tre gånger tidigare i mars efter att ha träffat USA:s president Donald Trump i Florida. Flera av Bolsonaros delegater uppgavs ha smittats efter resan.

Hittills har över 65 000 personer dött i covid-19 i Brasilien. Över 1,6 miljoner har smittats av coronaviruset i landet. Brasilien har näst mest coronafall i hela världen, efter USA.

Källor: AFP, Reuters, BBC, AP

Artikeln uppdaterades klockan 19.18 med Ernesto Araújos tweet.