Hoppa till huvudinnehåll

Viking Line slutar sälja kryssningar till svenskar – gäller rutten Åbo-Stockholm

En Viking Grace-båt i hamnen i Åbo.
Svenskar får inte längre köpa kryssningar på rutten Åbo-Stockholm. Svenskar får ändå åka med Cinderella-färjan i nuläget. En Viking Grace-båt i hamnen i Åbo. Bild: Alamy / All Over Press M/S Viking Grace,Åbo,Viking Line

Viking Line har i dag beslutat att sluta sälja dagskryssningar mellan Åbo och Stockholm till svenskar. Enligt informationschef Christa Grönlund gäller begränsningen tillsvidare.

– Vi har fått en del kundfeedback och diskuterat med myndigheter och kommit fram till det här. Beslutet gäller tillsvidare, vi avvaktar och ser hur situationen utvecklas, säger Grönlund till Svenska Yle.

Grönlund säger att syftet med beslutet inte är att diskriminera svenska resenärer.

– Vi har inget emot svenskar. Det här beslutet har vi fattat för att alla ska känna sig trygga, säger hon.

Bolagets informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström säger till tidningen Helsingin Sanomat att man inte vill ställa svenskar och finländare mot varandra.

– Vi vill styra kryssningskunder från olika länder till olika kryssningar på grund av smittrisken. Vi vet att smittrisken är högre i Stockholm än i Finland, säger hon till Helsingin Sanomat.

"Inte många svenskar åker på kryssning just nu"

Grönlund säger att svenskar ändå fortfarande kan boka ruttresor mellan Stockholm och Åbo. De svenskar som redan hunnit boka kryssningar behöver heller inte avboka sin resa.

– Vi kräver inte att köpta resor avbokas. De flesta som nu kommer till Finland är finländare. Det är inte så många svenskar som åker på kryssning i den här situationen, säger hon.

Svenskar kan enligt Viking Line också resa mellan Stockholm och Åland och från Stockholm till Visby med kryssningsfärjan Cinderella. Enligt Grönlund har passagerare ändå inte möjlighet att stiga i land på Åland.

Helsingin Sanomat var först med att rapportera om nyheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland