Hoppa till huvudinnehåll

Brev som varnar för ett intolerant samhällsklimat väcker debatt – J. K. Rowling sluter sig till de 150 högprofilerade personer som undertecknat brevet

J.K. Rowlingilla on Twitterissä yli 14 miljoonaa seuraajaa.
J. K. Rowling har under den senaste tiden hamnat i blåsväder efter att igen en gång anklagats för transfobiska åsikter. Det här efter att hon skrev en kommentar på Twitter som av många tolkas som ett avfärdande av transmäns existens. J.K. Rowlingilla on Twitterissä yli 14 miljoonaa seuraajaa. Bild: imago images/Pacific Press Agency/ All Over Press J. K. Rowling

Ett öppet brev i amerikanska Harper's Magazine, som undertecknats av över 150 författare, akademiker och artister, väcker debatt. I brevet fördöms offentlig skamning och utfrysning, och det varnas för att vi håller på att utveckla ett intolerant samhällsklimat där man inte får vara av olika åsikter.

I brevet fördöms också den pågående trenden av bojkotter, och "tendensen att lösa komplexa politiska frågor med en förblindande moralisk säkerhet".

Bland annat författarna J. K. Rowling, Margaret Atwood och Salman Rushdie har undertecknat brevet.

Dåliga idéer ska "besegras genom exponering"

Två stora hot mot yttrandefrihet och demokrati som nämns i brevet, är USA:s president Donald Trump, och ett allt intolerantare samhälle som inte tillåter en öppen debatt om kontroversiella ämnen.

I brevet applåderas den "välbehövliga uppgörelsen" mot rasism som pågår just nu, men hävdas också att en del av reaktionerna riskerar att kväva den öppna debatten och åsikter som avviker från rådande konsensus.

I brevet hävdas också att man "besegrar dåliga idéer genom exponering, debatt och övertalning".

Som läget är just nu är många författare, konstnärer och journalister rädda för att förlora sitt levebröd om de avviker från konsensus, eller till och med om de saknar tillräckligt med iver för ett särskilt ämne, står det i brevet.

Brevet avslutas med ett konstaterande om att vi måste bevara möjligheten till "oenighet i god tro", utan att det får allvarliga professionella konsekvenser.

Kirjailija Salman Rushdie puhuu luentotilaisuudessa.
Den brittisk-indiska författaren Salman Rushdie är känd för att ha väckt kraftiga reaktioner i den muslimska världen. Kirjailija Salman Rushdie puhuu luentotilaisuudessa. Bild: EPA/Helmut Fohringer. 2006,författare
Kirjailija Margaret Atwood
Den kanadensiska samhällskritiska författaren Margaret Atwood har nyligen uttryckt sitt stöd till transpersoner, men betonat att det inte är för att gå emot J. K. Rowling. Kirjailija Margaret Atwood Bild: EPA / ARMANDO BABANI Margaret Atwood,författare,dystopier,The Handmaid's Tale,The Handmaid's Tale

Brevet får kritik

Kritiker anklagar de som undertecknat det öppna brevet för en överkritisk mentalitet.

Flera av personerna som undertecknat brevet har själva fått kritik för uttalanden som ansetts anstötliga.

En del av undertecknarna har efteråt tagit tillbaks sina underteckningar, efter att de fått reda på vilka andra som skrivit under brevet.

Källor: Reuters, the Guardian, Harper's Magazine