Hoppa till huvudinnehåll

HS: Polisen misstänker utrikesminister Pekka Haavisto för två brott – Haavisto: "Kan inte kommentera, mitt arbete fortsätter som normalt"

Pekka Haavisto står utomhus iförd en blå kavaj.
Pekka Haavisto misstänks för tjänstebrott och för brott mot samarbetsskyldighet inom ämbetsverk, enligt Helsingin Sanomats uppgifter. Pekka Haavisto står utomhus iförd en blå kavaj. Bild: Lehtikuva Pekka Haavisto

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) sa på onsdagskvällen att hans arbete tillsvidare fortsätter som normalt och att han inte kan kommentera brottsmisstankarna i al-Hol-ärendet eftersom ärendet är under behandling i grundlagsutskottet.

De grönas ordförande, inrikesminister Maria Ohisalo, ville heller inte kommentera brottsmisstankarnaunder presskonferensen på onsdag.

Centralkriminalpolisen misstänker Haavisto för tjänstebrott och för brott mot samarbetsskyldighet inom ämbetsverk, uppger källor för Helsingin Sanomat.

Det här framkommer i Centralkriminalpolisens förundersökningsprotokoll om utrikesminister Pekka Haavistos agerande gällande finländarna i flyktinglägret al-Hol, som riksdagens grundlagsutskott tagit emot i dag på onsdagen.

Under förundersökningen har Pekka Haavisto själv nekat till brotten.

Det misstänkta brottet skedde förra hösten, då minister Haavisto förberedde en flyttning av den konsulära chefen Pasi Tuominen till ett annat uppdrag, efter att Tuominen hade efterlyst politisk styrning i den eldfängda frågan kring barnen i al-Hol.

Haavisto bad senare Tuominen om ursäkt och erbjöd honom möjlighet att fortsätta i sin tjänst.

Nu har Centralkriminalpolisen alltså dragit slutsatsen att utrikesministern missbrukat sin ställning, rapporterar HS.

Riksdagen avgör i sista hand

Biträdande riksåklagaren har på uppdrag av grundlagsutskottet låtit utföra en förundersökning om Haavistos förfarande gentemot utrikesministeriets konsulära chef.

Haavisto själv bestrider brott.

I måndags meddelade Centralkriminalpolisen att man är klar med utredningen och fallet nu gått vidare till riksåklagaren.

Eftersom det är fråga om brott som en minister misstänks ha begått i samband med tjänsteuppdrag, behandlas ärendet som ett så kallat ministeransvarighetsärende.

Det innebär att det är riksdagen som i sista hand avgör eventuella vidare åtgärder.

Artikelns ingress och rubrik uppdaterades klockan 20.42 med Haavistos och Ohisalos kommentarer om brottsmisstankarna.