Hoppa till huvudinnehåll

Merkel efterlyser snabba beslut om krisåtgärder och varnar för desinformation: "I en demokrati behövs sanning och transparens"

Angela Merkel talar till Europaparlamentet den 8 juli 2020.
Angela Merkel talar till Europaparlamentet den 8 juli 2020. Bild: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ Angela Merkel

Tysklands förbundskansler stakade ut riktlinjerna för Tysklands EU-ordförandeskap inför Europaparlamentet. Stora förväntningar ställs på EU:s största medlemsland som innehar det roterande ordförandeskapet fram till årsskiftet.

Bryssel

Grundläggande rättigheter, solidaritet och kampen mot klimatförändringen ligger i förgrunden för Tysklands EU-ordförandeskap.

Det sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel i ett tal till Europaparlamentet på eftermiddagen.

Enligt Merkel är det viktigt att man visar solidaritet med krisdrabbade länder och regioner. Hon hoppas att medlemsländerna enas om en långtidsbudget för unionen och en tillhörande återhämtningsfond för krisdrabbade länder ännu i sommar.

Vidare varnar Merkel för desinformation och falska nyheter som sprids i sviterna av coronakrisen.

- Med lögner och desinformation låter sig pandemin inte bekämpas, lika lite som med hat eller hets.

Merkel sade att det är dags att sätta gränser för populism som förnekar fakta.

- I en demokrati behövs sanning och transparens. Det är något som kännetecknar Europa och det är något Tyskland kommer att stå upp för under sitt ordförandeskap.

Ursula von der Leyen är tidigare långvarig minister i Angela Merkels kabinett. I dag talade hon till Merkel i egenskap av ordförande för EU-kommissionen.

Ursula von der Leyen i Bryssel den 8 juli 2020.
Ursula von der Leyen. Ursula von der Leyen i Bryssel den 8 juli 2020. Ursula von der Leyen

Enligt von der Leyen kunde utgångsläget inte vara mer utmanande för Tyskland som ordförandeland.

- Förväntningarna på Tyskland är höga och det är också något fint, eftersom det visar på att man lägger sin tillit till er, sa von der Leyen.

Ursula von der Leyen medgav att många länder till en början tittade inåt då coronapandemin drabbade Europa. Men tack vare bidrag från länder som Tyskland har man lyckats höja blicken igen.

- Vi har tagit oss samman och börjat se med europeiska ögon igen och känna med ett europeiskt hjärta.

Ledarna för de 27 EU-länderna samlas i Bryssel till toppmöte den 17-18 juli. Förhandlingarna om krisåtgärderna väntas bli tuffa.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes