Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Demonstration mot nyinförda coronarestriktioner ledde till kravaller i Serbien, förtroendet för vetenskap och sakkunnighet ökar hos finländare, tuffa tider väntar pälsfarmarna

Kravallpoliser i full mundering står framför parlamentet i Belgrad. I bakgrunden syns en explosion av något slag.
Kravallpoliser i full mundering står framför parlamentet i Belgrad. I bakgrunden syns en explosion av något slag. Kravallpoliser i full mundering står framför parlamentet i Belgrad. I bakgrunden syns en explosion av något slag. Bild: EPA-EFE/All Over Press Serbien,Belgrad,kravaller

Här listar vi fem nyheter att ha koll på under morgonen.

Över hälften av finländarna anser att vetenskap och sakkunnighet har ökat i betydelse i och med coronaviruspandemin

I en enkät gjord av jubileumsfonden Sitra svarar över hälften av Finländarna att vetenskap och sakkunnighet har ökat i betydelse i och med coronaviruspandemin.

Det anser 61 procent av finländare. Samtidigt anser 54 procent av finländarna att spänningarna mellan olika samhällsgrupper och skiljaktigheter gällande ekonomiska och sociala frågor ökar.

Också förtroendet för presidenten, regeringen och medier har ökat.

Coronaviruset rasar vidare i världen, USA fortfarande hårt drabbat - det ökar risken för nya utbrott i Europa

Coronapandemin ökar i omfattning på global nivå.Antalet nya konstaterade coronafall har stigit stadigt.

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att pandemin är långt ifrån över och uppmanar världens länder att följa en helhetsstrategi i kampen mot viruset.

– Spåra, isolera och vårda varje fall. Spåra alla kontakter och försätt dem i karantän, utrusta och utbilda hälsovårdsarbetare och utbilda befolkningen så att de kan skydda sig själ andra, sa WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus under en presskonferens.

Tuffa tider väntar pälsfarmarna: "Ett mycket extremt läge"

Pälsnäringen har drabbats hårt av coronapandemin. Det svaga marknadsläget gör att hösten kommer att bli utmanande för pälsfarmarna.

Man i kostym på pälsfarm.
Steven Frostdahl säger att hösten kommer att bli utmanande för pälsfarmare. Man i kostym på pälsfarm. Bild: Yle / Anna Kurtén pälsnäring,steven frostdahl

Saga Furs auktion i Vanda som avslutades på tisdagen visar att trenden håller i sig. Av de drygt 800 000 rävskinn som fanns till salu, såldes knappt tio procent.

– Hösten kommer att bli mycket tuff för de finländska farmarna. Rävfarmarna kommer att ha ett svagt kapitalflöde, troligtvis under resten av året, säger Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförenings informationschef Steven Frostdahl.

Demonstration mot nyinförda coronarestriktioner ledde till kravaller i Serbien

Nyinförda coronarestriktioner väckte ilska i Serbiens huvudstad Belgrad under tisdag kväll. Demonstranter drabbade samman med kravallpolis efter att landets president Aleksandar Vučić utlyste utegångsförbud för inkommande veckoslut.

Utegångsförbudet kommer efter att antalet virusfall börjat öka i antal. Utegångsförbudet ska pågå från fredag kväll till tidig måndagsmorgon.

Inga medborgarinitiativ har behandlats under våren - "Det blir ganska bråttom" säger forskare

Under våren har riksdagen haft fullt upp med coronakrisen. Det här har bland annat lett till att inga medborgarinitiativ kunnat behandlas. Forskare menar att det blir bråttom på hösten.

När beskedet om omröstningen i riksdagen kom. Medborgartorget.
Samkönade äktenskap är ett av två medborgarinitiativ som godkänts av riksdagen. När beskedet om omröstningen i riksdagen kom. Medborgartorget. Bild: Marcus Rosenlund / Yle medborgarinitiativ,tahdon

Forskare Henrik Serup Christensen vid Åbo Akademi har forskat om medborgarinitiativ i många år. Enligt honom har förhållandevis många initiativ under coronavåren fått över de 50 000 underskrifter som krävs för att föras vidare till riksdagen.

– Det blir ganska bråttom på hösten, säger Serup Christensen.

Väder

Vädret är ostadigt i nästan hela landet.

På många håll är regnskurar att vänta. I landets västra del också åska.

På dagen är det mellan 13 och 21 grader och till natten blir det mellan 6 och 13 grader.

Läs också