Hoppa till huvudinnehåll

Tour de Östnyland tar paus i år - men pumpa däcken inför nästa sommar!

En klunga cyklister på landsvägen nära Hagaborg i Sannäs.
Bild av deltagare i Tour de Östnyland 2019. En klunga cyklister på landsvägen nära Hagaborg i Sannäs. Bild: Yle/Fredrika Lindholm cyklister,evenemang för allmänheten,tour de östnyland

Yle Östnylands glada cykelevenemang Tour de Östnyland ordnas inte i sommar. Vi undviker att samla folk i coronatider, men häng inte läpp! Evenemanget återkommer i augusti 2021.

- Det är synd att traditionen får ett avbrott i år, men vi vill inte ta risken eftersom vi trots allt ofta cyklar i klungor. Och vi har ju blivit allt flera som cyklar varje år, säger Yle Östnylands regionchef Mikael Crawford.

Crawford är evenemangets fader och har slitit cykelsadeln i otaliga kilometrar.

En klunga cyklister i Borgå. Längst fram cyklar en man i svart och en man i gul jacka.
Regionchef Mikael Crawford i täten med gul rock. Bilden är från touren 2019. Starten gick klockan 7 från Krämaregatan i Borgå och här cyklar deltagarna längs Ågatan. En klunga cyklister i Borgå. Längst fram cyklar en man i svart och en man i gul jacka. Bild: Yle/Fredrika Lindholm cyklister,evenemang för allmänheten,mikael crawford

Tour de Östnyland trampades för första gången 2013, men då var det bara redaktionsmedlemmar som njöt av de östnyländska landskapen.

Följande år bjöds läsare och lyssnare med på den 280 kilometer långa utmaningen runt Östnyland. Och i fjol var det dags för den sjunde upplagan av evenemanget.

I fjol bjöd Yle Östnyland också för första gången på en kortare rutt på cirka 100 kilometer, som uppskattades av många medverkande.

Varje deltagare har cyklat just så långt som hen själv har önskat. Medan en del har flåsat sig upp för de ökända backarna i Immersby i Sibbo har andra valt att avsluta färden i Lovisa.

Och stämningen har alltid varit på topp, även om det ibland krävts både blod, svett och tårar för de segaste tramparna på den långa sträckan.

Män dricker kaffe.
Kaffe på Lovisa torg hör till traditionerna för deltagarna i Tour de Östnyland. Bild från 2019. Män dricker kaffe. Bild: Yle/ Fredrika Lindholm cyklister,Tour de Östnyland 2019

Mjölksyra i benen, ösregn och hård vind har utsatt cyklisterna för prövningar. Punkterade cykeldäck och uppskrapade knän har ändå inte stoppat de medverkande, som garanterat varit med om en oförglömlig upplevelse.

Så nu är det bara att fortsätta träna inför nästa sommar, då coronaviruset förhoppningsvis inte sätter käppar i cykelhjulen.

- Det är bara att träna ensam eller i mindre grupp så konditionen är på topp då touren startar igen. Det är ju alltid roligt att cykla så olja kedjan, hälsar regionchef Mikael Crawford.

Läs också