Hoppa till huvudinnehåll

VM-kvalet lottat – Finlands handbollsdamer ställs mot Portugal och Turkiet: "Två tuffa motståndare"

Lotta Kulju med bollen
Lotta Kulju i den blåvita landslagströjan. Lotta Kulju med bollen Bild: imago images / Newspix/ All Over Press handboll,Finlands damlandslag i handboll,lotta kulju

VM-kvalgrupperna i handboll har lottats. Finlands damer ställs i den första fasen mot Portugal och Turkiet och gruppens två bästa får i vår spela om en VM-biljett.

– Från den första kvalkorgen visste vi att det kommer en tuff motståndare, men vi skulle nog hellre ha mött Italien än Portugal från den andra korgen, säger chefstränare Tomas Westerlund.

Handbolls-VM för damer spelas i Spanien i december 2021. Turneringen har utvidgats med åtta lag, vilket innebär att 32 lag får göra upp om världsmästerskapet.

Hälften av dem kommer från Europa. Det står redan klart att värdnationen Spanien och de regerande världsmästarna Holland deltar.

I december spelas EM och turneringens fyra bästa premieras med en EM-biljett. Det innebär att tio lag går till VM via det europeiska kvalet.

VM-kvalgrupperna
Grupp 1Grupp 2Grupp 3Grupp 4Grupp 5
SlovakienNordmakedonienTurkietÖsterrikeBelarus
UkrainaIslandPortugalItalienSchweiz
IsraelLitauenFinlandKosovoFäröarna
LuxemburgGrekland

Finland går in i kvalet redan i den första fasen. I den första fasen, som består av fem grupper, gör 17 lag i november-december upp om tio platser i kvalplayoffet.

Finland ställs mot Portugal och Turkiet. Genom att knipa en plats bland de två bästa i den gruppen får Finland spela om en VM-plats i vårens kvalplayoff.

– Det är två tuffa motståndare och så som det ser ut nu så kommer vi dessutom att spela kvalturneringen i Turkiet. Det skulle ha varit fint att få stå värd för den, men så kommer det knappast att gå, säger chefstränaren Tomas Westerlund i ett pressmeddelande.

– Vi måste förbereda oss så bra vi bara kan och försöka få den där ena segern, som torde räcka till för avancemang, fortsätter han.

Kvalplayoffet kompletteras med tio lag från handbolls-EM. Totalt 20 lag gör alltså i april upp om tio VM-biljetter.

Artikeln uppdaterad med kommentarer klockan 6.39

Artikeln uppdaterad klockan 10.18, det var Portugal, inte Turkiet som lottades ur den andra korgen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport