Hoppa till huvudinnehåll

En fläkt av Hollywood – Den svavelgula himlen spelas in i Pojo

Det spelas som bäst in en långfilm på Grantorp i Pojo. Kjell Westös bok Den svavelgula himlen blir nu både film och tv-serie på svenska.

Över hela stället vilar en känsla av Hollywood. Filmen produceras av Solar Films som är en av landets ledande produktionsbolag.

Den gamla lägergården i Pojo har nu förvandlats till den förmögna familjen Rabells sommarställe. Regissören Claes Olsson berättar att stället platsade perfekt för inspelningen.

– När jag hittade Grantorp visste jag att det skulle bli perfekt, berättar Olsson.

två äldre män som står på en filminspelningsplats.
Claes Olsson har fullt upp på inspelningsplatsen men tar en stund åt att svara på några frågor. På bilden från vänster: Regissören Claes Olsson, Författaren Kjell Westö. två äldre män som står på en filminspelningsplats. Bild: Ellen Forsström / Yle Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland,filmer,filminspelning,Den svavelgula himlen,Pojoviken,filmproduktion,Solar Films,claes olsson

Det var inte lätt att hitta den rätta platsen för att avbilda bokens sommarställe. Regissören Claes Olsson berättar att han åkt hela Nyland för att hitta något liknande.

– Jag har tittat på satellitbilder och åkt runt ända från Lovisa ner till Hangö på olika små vägar, säger Claes Olsson.

ett matbord med fina kärl på.
Inspelningarna på gården håller på i omkring en vecka. De filmar in bland annat scener från en kräftskiva. ett matbord med fina kärl på. Bild: Ellen Forsström / Yle Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland,filmer,filminspelning,Den svavelgula himlen,Pojoviken,filmproduktion,skådespelare,Solar Films,grantorp

Filmen är en nytolkning av romanen

Författaren Kjell Westö är tacksam över att folk vill göra teater och film av hans roman, men förklarar att tolkningarna ibland skiljer sig från vad han tänkt.

– I början av min karriär kändes det ofta som att något inte längre var mitt verk, men nu på senare tid har jag förstått att det är det som är meningen, förklarar Kjell Westö.

Den som skriver manus eller regisserar kan ta fasta på något som författaren inte upplevt som det viktigaste temat.

En man i jeansjacka som ler.
Kjell Westö är på inspelningsplatsen för att följa med hur det går. Han tycker att det är spännande att få se hur slutprodukten blir. En man i jeansjacka som ler. Bild: Ellen Forsström / Yle Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland,filmer,filminspelning,Den svavelgula himlen,Pojoviken,filmproduktion,Solar Films,författare,kjell westö

– De skapar ett nytt konstverk av något som redan existerar. Regissören gör sin egen tolkning på min bok, berättar författaren.

Romanen väckte visioner hos regissören

Regissören Claes Olsson berättar att boken Den svavelgula himeln är lämplig för att göra om till film.

– Om jag tycker om någonting så skapar det starka visioner. Det var lätt att förvandla den här läsupplevelsen till bilder och visioner, säger Claes Olsson.

Villa Grantorp överensstämmer med beskrivningarna i romanen. Det var viktigt att huset skulle vara intill vattnet och ha en viss miljö runt sig.

– Grantorp och omgivningen här platsar väldigt bra i hur de beskrivs i boken, säger Sannah Nedergård som spelar unga Stella Rabell i filmen.

en ung man och en ung kvinna som skrattar.
Sannah Nedergård och Tom Rejström spelar kärleksintressen i filmen. På bild från vänster: Tom Rejström, Sannah Nedergård. en ung man och en ung kvinna som skrattar. Bild: Ellen Forsström / Yle Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland,filmer,filminspelning,Den svavelgula himlen,Pojoviken,filmproduktion,skådespelare,sannah nedergård

Raseborgare rycker in

Filmproducenterna har varit i kontakt med raseborgare för att ställa upp som statister i filmen. På Grantorp ska de vara med i en scen där det är kräftskiva.

– Vi hoppas på att det blir snapsvisor och kräftor, skrattar statisterna.

fyra medelålders personer som står framför ett gult hus.
Statisterna verkar vara glada över att få vara med i produktionen. På bild från vänster: Malin Bollström, Petri Horttana, Anita Sandholm och Micaela Bollström. fyra medelålders personer som står framför ett gult hus. Bild: Ellen Forsström / Yle Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland,filmer,filminspelning,Den svavelgula himlen,Pojoviken,filmproduktion,Solar Films,Anita Sandholm

De tycker också att det är fint att Raseborg får synlighet och berättar själv att de har mycket minnen från Grantorp.

– Vi har alla varit här som barn då det var en lägergård. Vi alla känner till det här stället sedan tjugo år tillbaka, tillägger de.

Filmen har premiär under våren 2021.