Hoppa till huvudinnehåll

Nya insikter för företagare under coronakrisen - arbetsinkomsten spelar stor roll även före pensionen

Tre kvinnor står i en restaurang, två har röda förkläden.
Vid Matmalmen Eva har man försökt passa på att göra annat under coronatiden Tre kvinnor står i en restaurang, två har röda förkläden. Bild: Maj Lundström/Yle Pargas,restauranger,eva johansson

Under våren och sommaren har många småföretagare inom till exempel turism- och restaurangbranschen påverkats av coronapandemin. Det här har lett till att flera har haft det kämpigt ekonomiskt, men även till att många företagare har insett kopplingen mellan inkomsten de uppger och vilka sociala förmåner de har rätt till.

Carl Pettersson, VD för försäkringsbolaget Veritas, säger att coronakrisen har lett till att antalet företagare som kontaktar dem har ökat kraftigt.

- En stor andel av våra kunder har varit i kontakt med oss de senaste månaderna, och antalet företagare som har skjutit upp sina betalningar har varit mycket större än vanligt.

Pettersson säger att många företagares ekonomiska situation nu hänger på att ekonomin fortsätter återhämta sig inom de drabbade branscherna, eftersom många betalningar som har skjutits upp förfaller snart.

En man i kostym står på en läktare vid Veritas stadium.
Carl Pettersson säger att företagarna har kontaktat dem i mycket högre utsträckning än tidigare. En man i kostym står på en läktare vid Veritas stadium. Bild: Arash Matin Veritas Pensionsförsäkring,Veritas Stadion,carl pettersson

Eva Johansson driver restaurangen Matmalmen Eva i Pargas. Hon har försökt utnyttja coronatiden till sin fördel genom att bland annat renovera fastigheten.

- Det är klart coronakrisen har påverkat verksamheten, men det fanns resurser kvar från förra året som vi har använt. Vi har fått mycket annat gjort istället, till exempel har vi målat terrassen, jobbat lite med marknadsföring, och renoverat toaletten. Verksamheten har också kommit bra igång igen, så vi har klarat oss helt okej och det känns bra.

Maria Hagman, som äger frisörsalongen Salong Maria i Pargas, säger också att verksamheten har drabbats av coronapandemin.

- Nog har det ju varit väldigt lugnt, men jag har varit på jobb ändå. Man ville ju inte mista de sista kunderna man har. Vissa räkningar har fått dröja lite, och det har nog varit svårt.

Hagman är en av de företagare som har skjutit upp sina försäkringsavgifter. Hon säger att hon har gjort upp en betalningsplan för att kunna betala de räkningar hon har skjutit upp. Bara kunderna finns kvar under hösten och sommaren så blir det inte några problem.

- Jag tar ingen semester i år, det får räcka med en halv dag här och var och veckoslut. Man vill ju jobba när det finns kunder igen.

Maria Hagman, en kvinna med rödbrunt hår, står i sin frisersalong i Pargas.
Maria Hagman är glad över att kunderna har återvänt till salongen igen. Maria Hagman, en kvinna med rödbrunt hår, står i sin frisersalong i Pargas. Bild: Maj Lundström/Yle Pargas,damfrisörer,salong maria

Många företagare har höjt sin arbetsinkomst

Pettersson säger att man vid Veritas har märkt att många företagare under coronavåren har förstått kopplingen mellan socialskydd och den inkomst som företagaren själv uppger, den så kallade arbetsinkomsten.

Det är arbetsinkomsten som utgör grunden för pensionsbetalningar, socialskydd och olika förmåner som sjukdagpenning och föräldradagpenning. Om man till exempel uppger en väldigt låg inkomst påverkar det pensionen, som då också blir låg.

- Vissa har varit tvungna att sänka sin pensionsnivå eller skjuta fram betalningar, men vi har också sett dubbelt så många som har höjt sin arbetsinkomst på grund av kopplingen till socialskyddet. Man har förstått att det här är en viktig trygghet i så här osäkra tider.

Petterson säger också att det är viktigt att företagaren håller koll på sin pensionsnivå, så att det inte uppstår obehagliga överraskningar.

Om någonting händer före man faktiskt uppnår pensionsåldern så kan det gå illa, till exempel om man måste gå i förtidspension på grund av sjukdom. Då bestäms pensionen enligt den arbetsinkomst man har uppgett, och om den är satt väldigt låg kan det bli en chock.― Carl Petterson, VD för Veritas

Enligt Pettersson är det många företagare som glömmer bort att pensionsnivån spelar en stor roll även före man går i pension med tanke på olika social förmåner, men också med tanke på hur hög pension man faktiskt får.

- I värsta fall kan det gå så att man vaknar upp för sent, och då kanske man inte kan pensionera sig när man har tänkt sig eller att man inte kan upprätthålla en sådan levnadsstandard som man skulle vilja.

Carl Petterson, VD för pensionsbolaget Veritas.
Carl Pettersson säger att det är viktigt att företagarnas arbetsinkomst är på rätt nivå. Carl Petterson, VD för pensionsbolaget Veritas. Bild: Arash Matin Veritas Pensionsförsäkring,Veritas Stadion,carl pettersson

Olika åsikter bland företagare

Johansson säger att hon tycker att pensionssystemet känns bra för henne, eftersom hon alltid har möjligheten både att sänka och höja sin pensionsnivå. Under våren har hon trots lägre inkomster inte förändrat sin arbetsinkomst.

- Jag tänker på min framtid, och betalar mer än jag har råd med. Om ekonomin skulle bli sämre så kanske jag sänker min nivå, men jag slutar inte betala, för det är ju min trygghet när jag slutar jobba. Det måste man alltid komma ihåg, säger Johansson.

Hagman är inte lika positivt inställd.

- Det känns nog tungt. Jag tror inte det finns någon privatföretagare som betalar tillräckligt, det är ju sanningen. Som anställd får man säkert bättre pension. Jag kan inte höja min pensionsnivå nu, det går helt enkelt inte. Det går som det går, säger Hagman.