Hoppa till huvudinnehåll

Tromb uppstod över Södra stadsfjärden i Vasa – ovanligt så här tidigt på sommaren, säger meteorolog

En tromb över Vasa.
Tromb över Södra stadsfjärden, Vasa. En tromb över Vasa. Bild: Dan Bäckman virvelstormar,Vasa

En tromb kunde ses över Södra stadsfjärden i Vasa på torsdagen vid middagstid. Meteorologen säger att tromber oftast förekommer senare på sommaren, men väderförhållandena har varit gynnsamma för den här typen av väderfenomen nu.

I samband med den kraftiga regn- och hagelskur som drog över Vasa strax efter klockan 12 på torsdagen uppstod en tromb över Södra stadsfjärden. Meteorolog Jari Tuovinen vid meteorologiska institutet säger att trombsäsongen egentligen brukar vara lite senare på sommaren.

- Vanligast är de mellan slutet av juli och början av september, men nu har vi haft en väldigt varm period i juni så därför kan vi se dem redan nu, säger Tuovinen.

Lika temperatur i luft och ytvatten

Den här tromben uppstod av allt att döma över Södra stadsfjärden.

- Förutsättningen är att ytvattnets temperatur och luftens temperatur är ungefär lika. Då bildas en rörelse från molnet ner mot vattnet, säger Tuovinen.

Tromb över Korpo.
Tromb över Korpo. Arkivbild Tromb över Korpo. Bild: Jan M Koivurinta virvelstormar,havstromb

- Först ser det ut som en tratt som kommer ner från molnet men den rätar upp sig när den har nått vattenytan. Då lyfter luftströmmen ytvatten upp i molnet.

Det krävs också att molnen är låga.

- Då lågtryck råder är molnen oftast på under 500 meters höjd.

Just nu råder en västlig luftström, och också det spelar in.

- Då vinden blåser in från havet, mot kusten och särskilt in mot stöder så störs luftströmmen, det hjälper också till att skapa tromben, säger Tuovinen.

De senaste dagarna har flera tromber observerats längs kusten.

- Vi har ett lågtryckscentrum som är nästan stationärt över Satakunta, det skapar fina förutsättningar för den här typen av väderfenomen, säger Tuovinen.

På onsdagen observerades en motsvarande tromb utanför Hangö.