Hoppa till huvudinnehåll

Tydlig coronapik i Tulsa efter Trumpmöte - 55 000 nya fall på ett dygn i USA

President Donald Trump står vid ett podium i ett folkhav under ett kampanjmöte. Folk håller skyltar i händerna där det står Make America Great Again.
President Donald Trump under kampanjmötet i Tulsa. President Donald Trump står vid ett podium i ett folkhav under ett kampanjmöte. Folk håller skyltar i händerna där det står Make America Great Again. Bild: Copyright � 2020 BACKGRID UK Donald Trump,Tulsa

Antalet coronasmittade har ökat i Tulsa i delstaten Oklahoma ungefär två veckor efter att president Donald Trump ordnade ett valmöte i staden, skriver bland annat CNN. Under det senaste dygnet bekräftades ungefär 55 000 nya coronafall i landet.

Dr. Bruce Dart som leder Tulsas hälsomyndighet meddelade på onsdag att antalet bekräftade coronafall stigit. Under de två senaste dagarna har nästan 500 nya fall bekräftats.

I distriktet har nu nästan 4600 fall konstaterats.

När Dart fick frågan om valmötet som presidenten höll den 20 juni kan ha ett samband med det stora antalet smittade sa han att det vid samma tidpunkt ordnades flera stora evenemang i staden och att man kan dra sina egna slutsatser om sambandet.

Två unga kvinnliga Trumpanhängare på Trumps kampanjmöte i Tulsa.
Flera kampanjarbetare har smittats av corona under valmötet i Tulsa. Två unga kvinnliga Trumpanhängare på Trumps kampanjmöte i Tulsa. Bild: EPA-EFE/All Over Press Presidentval i USA,Donald Trump

Samtidigt som Trump höll valmöte ordnades även demonstrationer i staden.

Kampanjarbetare smittade

I delstaten Oklahoma har hittills knappt 18 000 fall av corona bekräftats enligt Johns Hopkins-universitetet. Oklahoma har registrerat 452 dödsfall på grund av corona.

Tim Murtaugh, kommunikationschef för Trumpkampanjen kritiserar i en intervju för CNN mediernas attityder till stora evenemang. Han tycker att det är orättvist att medierna kritiserar Trumpanhängare som går på kampanjmöten, men inte dem som deltar i demonstrationer.

Enligt Murtaugh mättes temperaturen på alla dem som deltog i mötet i Tulsa, dessutom delade man ut ansiktsskydd och desinfektionsmedel. Det rådde ändå inte tvång på ansiktsskydd under mötet.

Flera kampanjarbetare i Trumpkampanjen testade positivt för coronavirus både innan och efter valmötet i Tulsa. Även personer inom säkerhetspolisen smittades av corona.

Republikanskt storevenemang inhiberat i Houston

Staden Houston i Texas har inhiberat det republikanska partiets delstatskonvent på grund av coronapandemin, det meddelade stadens demokratiske borgmästare Sylvester Turner under onsdagen.

Enligt Turner inhiberas evenemanget för att skydda folks hälsa och säkerhet. Turner beskriver Houston som en av de värsta smittohärdarna under pandemin.

Houstons borgmästare Sylvester Turner klädd i kostym vid ett podium.
Houstons demokratiske borgmästare Sylvester Turner. Houstons borgmästare Sylvester Turner klädd i kostym vid ett podium. Bild: The Photo Access / Alamy/All Over Press Demokratiska partiet i USA,borgmästare,Sylvester Turner

Delstatskonventet skulle gå av stapeln i slutet av nästa vecka och omkring 5000 deltagare skulle samlas inomhus för evenemanget.

Republikaner anklagar Turner för att vara inkonsekvent när det gäller offentliga evenemang. Detta eftersom staden tidigare har godkänt bland annat protester kopplade till Black Lives Matter-rörelsen.

Över tre miljoner smittade

Antalet smittade har igen börjat öka i Texas och många andra delstater. Under det senaste dygnet bekräftades omkring 55 000 nya coronafall i USA.

USA är det land som har drabbats värst av coronapandemin. Under onsdagen steg antalet coronasmittade till fler än tre miljoner.

De riktiga siffrorna tros dessutom vara mycket högre än tre miljoner, eftersom landet haft problem med att hinna testa alla misstänkta fall.

President Trump förminskar regelbundet landets coronasiffor och påstår att de beror på att testningskapaciteten har ökats under sommaren.

Han kräver bland annat att skolorna ska öppna sina dörrar i höst.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes