Hoppa till huvudinnehåll

USA:s högsta domstol: Trumps skattedeklarationer och andra dokument måste överlämnas till åklagare i New York

USA:s president Donald Trump ser allvarlig ut och sitter vid ett bord med sina armbågar på bordet. Framför honom finns en mikrofon.
Trump är den första presidentkandidaten sedan 1976 som har vägrat publicera några skatteuppgifter överhuvudtaget. USA:s president Donald Trump ser allvarlig ut och sitter vid ett bord med sina armbågar på bordet. Framför honom finns en mikrofon. Bild: Chris Kleponis / EPA Donald Trump,USA:s president,USA

Högsta domstolens beslut innebär att Trumps bokförare och två banker Trump har lånat pengar av måste överlämna dokument om Trumps finanser och hans företag till åklagarmyndigheter. Det har också långtgående följder för hur presidentens åtalsimmunitet tolkas av framtida domstolar.

I USA har Högsta domstolen bestämt att president Donald Trump inte kan använda sin åtalsimmunitet för att blockera utlämningen av dokument för en brottsutredning.

Två lägre rättsinstanser hade redan avgjort att presidentens ämbete inte skyddar honom mot liknande stämningar för att få tag på dokument i brottsutredningar.

Ryhmäkuva Yhdysvaltain korkeimman oikeuden jäsenistä.
Fem av nio domare i USA:s högsta domstol har utnämnts av republikanska presidenter, två av dem av Donald Trump. Ryhmäkuva Yhdysvaltain korkeimman oikeuden jäsenistä. Bild: JIM LO SCALZO Ruth Bader Ginsburg,Brett Kavanaugh,USA:s högsta domstol

Besluten hade ändå inte satts i verket i väntan på beslut från högre instanser, nu till sist USA:s högsta domstol.

Domstolen bestämde nu att Trumps långvariga bokföringsföretag, Mazars USA LLP, måste överlämna en rad dokument om presidentens personliga ekonomi, hans företag och hans skattedeklarationer till distriktsåklagare i New York.

Sju av nio domare, inklusive de Trump-utnämnda Neil Gorsuch och Brett Kavanaugh, ansåg att presidentens åtalsimmunitet inte kan anses vara obegränsad.

Representanthuset fick ett kanske av domstolen

Domstolens beslut i två liknande fall, där representanthusets utskott har sökt tillgång till samma dokument för sina utredningar, var ett annat.

Båda fallen skickades i stället tillbaka till en lägre instans, där domare tidigare avgjorde för representanthuset.

De ska nu utsättas för en ny domstolsprövning, varpå domslutet sedan kan anses bindande.

En man med munskydd och glasögon håller upp en skylt med texten "Follow the money" ("Följ pengarna") och USA:s flagga.
En man höll upp en skylt med texten "Följ pengarna" utanför Högsta domstolen i USA på torsdagen då domstolsbeslutet offentliggjordes. En man med munskydd och glasögon håller upp en skylt med texten "Follow the money" ("Följ pengarna") och USA:s flagga. Bild: AFP / Lehtikuva USA:s högsta domstol,USA

Fallen ansågs ha stor betydelse för representanthusets konstitutionella uppgift att bevaka presidentens agerande och hur presidenten använder sin makt, men den frågan blev än så länge olöst.

Kan påverka presidentvalet

Brottsutredningen i New York kan nu gå vidare efter att domstolen formellt kungör sitt beslut om några veckor.

Det innebär att utredningen blir ytterligare ett moln som skuggar Trumps valkampanj, då han söker en andra mandatperiod i Vita huset.

Trump har i den senaste tidens mätningar legat efter sin demokratiska utmanare Joe Biden.

Förtroendet för Trump har också sjunkit de senaste månaderna, framförallt på grund av hanteringen av coronakrisen, dess ekonomiska följder och Trumps inställning till Black Lives Matter-protesterna.

Vad handlade fallen om?

Domstolen avgjorde egentligen tre olika fall, av vilka de två som gällde stämningar som härstammar från representanthusets utredningar avgjordes med ett domslut.

Alla tre fallen bottnar i utredningar kring Trumps utbetalningar till porrskådespelaren Stormy Daniels.

Stormy Daniels.
President Trump anklagas för att ha använt kampanjpengar för att betala Stormy Daniels för att hon ska hålla tyst om hennes och Trumps förhållanden. Stormy Daniels. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Stormy Daniels

Trump ska enligt anklagelser ha använt kampanjmedel för att betala Daniels och en annan kvinna, via sin dåvarande advokat Michael Cohen, för att hålla kvinnorna tysta om korta förhållanden med Trump.

Enligt flera åklagare kan det vara frågan om brott, bland annat mot kampanjlagstiftningen.

Vilka dokument?

Representanthusets finansutskott har krävt presidentens skattedeklarationer och en rad andra dokument gällande hans personliga ekonomi och hans företag.

Åklagaren Cyrus R. Vance Jr sökte också en rad liknande skatteuppgifter från de senaste åtta åren för sin brottsutredning kring utbetalningarna.

De dokumenten ska han nu få tillgång till, bestämde domstolen.

Deutsche Banks huvudkontor i  Frankfurt am Main.
Lån från Deutsche Bank lät Trump finansiera flera nya fastighetsaffärer, trots att Trump hade flera konkurser i branschen bakom sig. Deutsche Banks huvudkontor i Frankfurt am Main. Bild: EPA/ARNE DEDERT Brexit,banker,Deutsche Bank,finansbranschen

Representanthusets argument i rätten var kortfattat att dokumenten behövs för att huset ska kunna sköta sina uppgifter under grundlagen, alltså övervaka presidenten och stifta lagar.

Både Vance och representanthusets advokater har också argumenterat för att åtalsimmuniteten inte täcker de här stämningarna, då de inte är riktade direkt till presidenten utan i stället till Trumps bokförare och två banker, Deutsche Bank och Capital One.

Trumps advokater har argumenterat att presidentens åtalsimmunitet är absolut och skyddar också mot utredningar, inte bara åtal.

En överväldigande majoritet i Högsta domstolen hade en annan syn än Trumps advokater.

De tre företagen stämningen gäller har sagt att de tänker följa Högsta domstolens beslut.

Långt gräl om deklarationerna

Trumps skattedeklarationer, framförallt beslutet att inte offentliggöra dem, har varit föremål för debatt sedan valkampen år 2016.

Trump sade inför valet 2016 att han tänkte publicera sina skatteuppgifter, efter att de hade genomgått vad han kallade "lite arbete".

Efter valet sade Trump att hans skatter är under skattemyndigheternas utredning och därför inte kan släppas, men några bevis för det här har aldrig publicerats.

Som reaktion på representanthusets krav på uppgifterna sade hans stab att demokraterna aldrig kommer att få se dem.

Det är inte entydigt att deklarationerna kommer att bli offentliga nu heller, åtminstone inte före presidentvalet i november.

Så länge de hör till förundersökningsmaterialet kommer de att hållas hemliga, och utredningen antas ta månader i anspråk.

Bröt årtionden gammal norm

Trump är den första presidentkandidaten sedan 1976 som inte har publicerat sina skattedeklarationer.

Han är också den första presidenten sedan Gerald Ford som inte har satt sin egendom i en "blind trust", alltså en fond som förvaltas utan insyn från presidenten för att undvika intressekonflikter.

Att publicera deklarationer eller låta någon förvalta ens egendom i blindo är inte lagstadgat för presidenten, utan en politisk norm som ska visa ärlighet, öppenhet och att presidenten enbart har landets bästa i åtanke.

Jimmy Carter
Jimmy Carter var den första presidenten som både gav ut sina skatteuppgifter och överlät förvaltningen av hans egendom till en så kallad "blind trust". Jimmy Carter Bild: Mario Lopez/EPA presidenter

Tanken har varit att amerikanska folket har rätt att veta i stort sett allt avgörande om de personer som söker landets högsta ämbete.

Det har spekulerats att Trumps ovilja att publicera sina skattedeklarationer beror på att det finns tecken på oegentligheter i dem.

Trump Tower
En stor del av Trumps förmögenhet anses bestå av fastigheter, men många av de byggnader som bär hans namn är enbart så kallade licensavtal, alltså byggnaderna ägs av någon annan men bär Trumps namn av PR-skäl. Trump Tower Bild: Alba Vigaray / EPA-EFE Trump Tower,Donald Trump,MOT

Andra menar att deklarationerna kunde bevisa att Trump inte alls är så förmögen som han har låtit förstå, och som flera undersökande journalister också har hittat bevis för.

Nollskatt och gammalt fusk

Delar av Trumps deklarationer från 1995 läckte och publicerades av New York Times.

De visade att Trump inte hade betalat skatt överhuvudtaget på grund av en nästan en miljard dollar stor tidigare förlust.

Experter ansåg då att det var möjligt att Trump hade skrivit av förluster i värdet på aktierna i hans konkursdrabbade företag mot framtida inkomster.

Trump vägrade att förklara sina kryptiska, hotfulla uttalanden om Nordkorea
Trump har kallat alla de dokument New York Times publicerade lögner, medan hans advokater har hotat tidningen med stämningar för att de publicerades utan lov. Trump vägrade att förklara sina kryptiska, hotfulla uttalanden om Nordkorea Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW Donald Trump,USA

Trots att han tros ha haft miljoninkomster åren därpå, kunde han alltså undvika att betala skatt i många år.

Senare läckte också de första sidorna av Trumps deklaration från 2005 där Trump verkade ha betalat 38 miljoner dollar i skatt.

New York Times fick också tag på dokument som tydde på att Trump deltog i sin fars skattefusk, där fuskets värde i dagsläge motsvarar hundratals miljoner dollar.

Möjliga brott dokumenten avslöjade hade ändå föråldrats för länge sedan då uppgifterna publicerades.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes