Hoppa till huvudinnehåll

Frölunda Indians kan också byta logo – lagkaptenen Joel Lundqvist: ”För mig är det positivt laddat”

Joel Lundqvist.
Joel Lundqvist. Joel Lundqvist. Bild: imago/Geisser/All Over Press Joel Lundqvist

Washington Redskins utreder just nu om man kan byta namn. Nu är frågan om lag i Europa med koppling till den amerikanska ursprungsbefolkningen också borde göra det. Ett av lagen: Frölunda Indians.

Frågan blev aktuell tidigare i veckan då Frölunda HC:s ordförande Mats Grauer berättade för SVT att klubben utreder om man borde ersätta logon och därmed också smeknamnet. Klubben ska göra en konsekvensanalys och väntar resultat i augusti.

– Vi ska lyssna och göra vårt bästa för att fatta beslut på ett klokt sätt, sa han till SVT.

Ämnet har debatterats i Sverige de senaste dagarna och åsikterna går i sär. En som nu uttalat sig i frågan är Frölundas lagkapten Joel Lundqvist, som säger till Göteborgs-Posten (bakom betalmur) att han åtminstone ser att logon representerar något positivt.

– Den står för kämpaglöd och för att strida – med indianen. Det är verkligen positivt laddat. Jag tycker att det har varit ett starkt varumärke. Vi har haft framgångar i det – och för mig är en indian en krigare, nån som går på jakt. En hårding, säger han och tillägger:

– Jag tycker att det har varit ett passande namn att ha.

"Vill ha helhetsbilden"

Men den 38-årige klubbikonen säger också att det inte är hans beslut att fatta.

– Jag vill ha helhetsbilden. Varför och hur de tänker, hur omvärlden ser på det, om det är ett stort problem och om många störs av det. Då får vi se vad det leder till. Men jag utgår från här och nu – och min ståndpunkt är positivt laddad.

– Men utredningen kanske kommer fram till nåt annat – och då får jag omvärdera det. På sätt och vis är det tråkigt att lämna indianen, säger Lundqvist.

Diskussionen om namn och logotyper med koppling till den amerikanska ursprungsbefolkningen tog fart i USA i samband med Black lives matter-rörelsen. Bland andra pressade flera stora sponsorer NFL-laget Washington Redskins att överväga ett namnbyte.

Lagets ägare Dan Snyder meddelade efter sponsorernas utspel att klubben nu utreder om man kunde byta namn. Bland annat har Nike och Amazon helt och hållet sluta sälja lagets produkter på sina hemsidor.