Hoppa till huvudinnehåll

Hypo: Finlands ekonomi krymper med sju procent i år – det finns en stor uppdämd efterfrågan

Stolar uppochnervända på bord i ett tomt kafé.
Coronavirusepidemin ledde bland annat till att man inte kunde äta ute på restaurang. Stolar uppochnervända på bord i ett tomt kafé. Bild: Henrietta Hassinen / Yle COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,undantagstillstånd,beredskapslag,coronavirusutbrottet i Finland 2020,Helsingfors,pandemier,smittsamma sjukdomar,Café-restauranger,restauranger,Lunch restaurants,lunch,lunchkuponger,Citycenter ,restaurangbranschen,snabbmatsrestauranger,Esbo,Hagalund, Esbo stad,företagare,take-out,Servicefacket (PAM),ekonomi,ekonomisk tillväxt,konjunkturväxlingar,vikande konjunktur,lågkonjunktur,ekonomiskt läge,arbetslöshet,arbetslöshetskassor,arbetslöshetsersättningar,utkomstskydd för arbetslösa,arbetslöshetsgrad,Sysselsättning och arbetslöshet,Unemployment Related to Economic Downswing

Finlands ekonomi kommer i år att krympa med sju procent, förutspår Hypoteksföreningen. Enligt prognosen växer ekonomin nästa år med fyra procent.

Eftersom coronaviruspandemin ledde till att människor i våras plötsligt drastiskt minskade på sin konsumtion sjönk ekonomin rekordlågt. Men den uppdämda efterfrågan leder till att många finländares konsumtionsbeteende snabbt kommer att ändras mot det normala när det igen är möjligt, förutspår Hypo.

Hur snabbt ekonomin växer beror långt på när vi med hjälp av ett vaccin eller på annat sätt får ett slut på pandemin.

Hypos prognos utgår från att en eventuell andra våg av coronaviruset blir begränsad.

Många liknande prognoser har presenterats

Under våren och sommaren har många motsvarande prognoser presenterats.

Också Finlands Bank och finansieringsinstitutet Kuntarahoitus, som ägs av staten, Keva och kommunsektorn, förutspådde i juni att ekonomin krymper med sju procent. Nordea förutspådde samma men i juli.

Enligt Handelsbankens prognos från slutet av april krymper ekonomin med upp till tio procent. I juni presenterade i sin tur Finansministeriet och Danske Bank sina prognoser med en ekonomisk minskning på sex respektive 5,5 procent.

Hypos senaste prognos presenterades före coronakrisen, då förutspådde föreningen att Finlands ekonomi skulle växa i år.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes