Hoppa till huvudinnehåll

Österbottens polisinrättning föreslås få två nya patruller

En polisbil
Arkivbild. En polisbil Bild: Yle/Sofia Schleutker poliser,polisfordon,poliisi

En arbetsgrupp vid polisstyrelsen föreslår att Polisinrättningen i Österbotten skulle få två patruller till.

De här patrullerna skulle i första hand patrullera på landsbygden, i de områden som polisen idag sällan hinner patrullera och där responstiden på larm är lång.

Vid Österbottens polisinrättning jobbar i dagsläget cirka 480 poliser. Mängden poliser har minskat inte bara i Österbotten utan i hela landet, men nu har man lyckats bryta trenden.

Biträdande polischefen Bo-Erik Hanses är försiktigt positiv till arbetsgruppens förslag.

Portätt av biträdande polischef Bo-Erik Hanses vid Österbottens polisinrättning.
Bo-Erik Hanses. Portätt av biträdande polischef Bo-Erik Hanses vid Österbottens polisinrättning. Bild: Yle/Anna Wikman poliser,hanses

- Jag skulle gärna ta emot fast 50 poliser. men det är inte en fråga om bara pengar utan också om utbildning, säger Hanses.

På torsdagen föreslog arbetsgruppen att den maximala responstiden för polisen skulle få variera mellan elva minuter i städerna till 55 minuter på landsbygden.

I statistiken för fjolåret finns 20 kommuner i hela landet där responstiden för också de mest brådskande larmen överstiger 40 minuter.

Inom Österbottens polisinrättnings område gäller det kommunerna Halso, Perho och Lestijärvi i Mellersta Österbotten samt Soini i Södra Österbotten. Mängden uppdrag i de här kommunerna är liten.

Arbetsgruppen föreslår att nya polispatruller etableras förutom i Österbotten också i Uleåborgs, Lapplands och Östra Finlands polisdistrikt.

Totalt skulle det handla om 120 nya tjänster till en årlig kostnad av åtta miljoner euro. Förslaget förs vidare till budgetförhandlingarna.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Pohjanmaas artikel "Poliisihallitus esittää paria lisäpartiota Pohjanmaan poliisin avuksi" skriven av Elina Niemistö och Päivi Rautanen. Översättningen är gjord av Filip Stén.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten