Hoppa till huvudinnehåll

Polisstyrelsen hittade brister i övervakningen av penningspel – bara var fjärde ungdom behövde bevisa sin ålder

Närbild av spelautomat
I februari i år undersökte Polisstyrelsen hur väl bevakningen av åldersgränser lyckas vid automatspelen. Närbild av spelautomat Bild: Mikael Crawford/Yle spelautomater,spelberoende

Unga, som inte fyll 18, kan komma undan med att spela på spelautomater, visar en undersökning som Polisstyrelsen gjort. Spelbolaget Veikkaus har beslutat att korrigera saken genom att höja skyddsåldersgränsen från 23 år till 30 år.

I februari i år undersökte Polisstyrelsen hur väl bevakningen av åldersgränser lyckas vid automatspelen. Enligt lotterilagen måste en person ha fyllt 18 år för att få spela penningspel.

Resultatet var oroväckande, speciellt vid de så kallade ombudsställena, det vill säga vid butiker och kiosker. Där bad man bara var sjätte testperson att visa ID när hen skulle spela eller under spelets gång.

Vid Veikkaus egna verksamhetsställen kontrollerade man spelarnas ålder oftare, men också där hittade man brister eftersom nästan två tredjedelar av de unga spelarna inte blev tillfrågade om sin ålder.

– Det är viktigt att att skydda underåriga från penningspel, eftersom vi vet att risken för att få spelproblem är större, desto yngre man är när man börjar spela, säger gruppchef Jarkko Mikkola vid Polisstyrelsen.

Veikkaus höjer skyddsåldergränsen

Baserat på resultatet bad Polisstyrelsen att Veikkaus skulle redogöra för hur de förverkligar kontrollen av åldersgränsen. Man gav också resultatet till Finlands Dagligvaruhandel rf som representerar många av de så kallade ombuden.

Veikkaus har beslutat att korrigera saken genom att höja skyddsåldersgränsen från 23 år till 30 år. På Veikkaus egna spelställen har den nya skyddsåldersgränsen redan tagits i bruk i 26 juni. Målet är att implementera förändringen vid alla automater under 2020.

Utöver att höja åldersgränsen så ska det från början av 2021 bli obligatorisk att identifiera vid spelautomater, säger Jarmo Kumpulainen, direktör med samhällsansvar på Veikkaus.

Bolaget uppger också att man ska effektivera spelförsäljarnas utbildning om åldersgränsövervakning.

Gjorde 300 testbesök

Vid undersökningen använde Polisstyrelsen unga testpersoner som hade fyllt 18 år. När de besökte spelautomaterna gick de förbi personalen så att de hade möjlighet att märka att personen tänkte spela. Därefter observerade testpersonen om personalen ingrep.

Testpersonerna hade instruerats att uppge att de inte hade med sig sitt ID-kort och på så vis kunde man också kontrollera om personalen avbröt testpersonens spelande.

Man gjorde i februari sammanlagt 300 testbesök i både stora städer och på mindre orter. Man besökte alla Veikkausställen och 187 ombudsställen.

Källa: Polisstyrelsen

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes