Hoppa till huvudinnehåll

Rondellen vid västra infarten i Lovisa förnyas med lokala krafter - djungeln byts ut mot havstema

Kvinna i reflexkläder står bredvid en grävmaskin i en rondell som håller på att byggas om.
Danielle Mickos har planerat hur rondellen vid Lovisas västra infart ska se ut. Kvinna i reflexkläder står bredvid en grävmaskin i en rondell som håller på att byggas om. Bild: Yle / Fredrika Lindholm rondeller,Lovisa,Danielle Mickos

Rondellen vid västra infarten i Lovisa renoveras i juli och augusti. Växterna mitt i rondellen tas bort, och i stället byggs där en konstruktion med havstema.

Den som har planerat den nya rondellen heter Danielle Mickos. Hon berättar att den dåliga sikten var den största orsaken till att man valde att förnya rondellen.

- Många har klagat på att man inte ser tillräckligt bra, och vi har länge försökt få till en förnyelse. Nu fick vi äntligen lov att göra det. Vi gör så att man ser om det kommer någon emot från andra sidan, så det inte kommer som en överraskning när man kör runt djungeln.

Kvinna i reflexrock och hjälm står och tittar på en rondell som håller på att byggas om.
Mickos står och betraktar det som snart ska vara en förnyad version av rondellen vid Lovisas västra infart. Kvinna i reflexrock och hjälm står och tittar på en rondell som håller på att byggas om. Bild: Yle / Fredrika Lindholm rondeller,Lovisa,Danielle Mickos

Mickos har jobbat på Lovisa stads parkavdelning som grönanläggare sedan maj 2019. Det här är hennes första stora, synliga projekt.

- Nu är det pirrigt. Samtidigt vet jag att sen när den är klar så kommer jag att köra här förbi och veta att jag har gjort detta, det är min rondell, skrattar Mickos.

Kvinna i reflexrock och hjälm står vid en uppgrävd rondell och ler.
Rondellen har tidigare kritiserats för dålig sikt på grund av den höga växtligheten. Kvinna i reflexrock och hjälm står vid en uppgrävd rondell och ler. Bild: Yle / Fredrika Lindholm rondeller,Lovisa,Danielle Mickos

Rondellen ska ha havstema. Den kommer bland annat att prydas av ett 5-6 meter högt punktmärke i svart och rött.

Utöver detta kommer också en del av rondellen att täckas av bergskross som symboliserar Lovisas karga skärgård.

- Det ska bli två statyer, en fiskare och en fisk, som en lokal metallarbetare kommer att tillverka.

För Mickos har det från början varit viktigt att så mycket som möjligt ska produceras lokalt.

Läs också