Hoppa till huvudinnehåll

SLC: Behovet av utländska bärplockare har vuxit år för år - och är fortfarande stort

Färska jordgubbar
Jordgubbsodlarna har en kämpig sommar på grund av den varierande väderleken. Färska jordgubbar Bild: Johanna Lindholm/Yle jordgubbe,Ingå,bär,odling,Västnyland,lill-breds i ingå

Statistiken visar att behovet av säsongsarbetare inom jordbruket är stort, och vårens reserestriktioner på grund av coronapandemin har medfört många utmaningar.

Mats Nylund som är centralförbundsordförande vid Svenska Lantbruksproducenters Centralförbund SLC säger att trenden under de senaste 25 åren har skiftat mot en allt större andel utländska säsongsarbetare inom bärodlingen.

- För 20–25 år sedan var det vanligt att säsongsarbetena sköttes av finländska ungdomar, men numera har det blivit vanligare med utländsk arbetskraft främst från Ukraina, Vitryssland och Baltikum, säger Nylund.

Han tillägger att statistiken visar att de utländska bärplockarna är viktiga för att bärga skörden, eftersom efterfrågan på säsongsarbetare är stor under sommaren.

Inget dåligt sommarjobb, men visst kan det vara tungt

SLC:s officiella linje är att de stöder producenternas önskan som är att få proffsig arbetskraft som är beredda att jobba hårt.

Det här gäller till exempel speciellt i planteringsskedet, som kräver mera specialiserad yrkeskunskap som många av de utlänningar som brukar arbeta i Finland om somrarna besitter.

I och med att coronapandemin begränsade resandet växte oron för hur man kunde rädda skörden.

mats nylund
Mats Nylund mats nylund Mats Nylund,Mats Nylund

Frukt- och bärodlingar är viktiga för att säkra en mångsidig kost, säger Mats Nylund vid SLC. Hur arbetet kunde göras mera attraktivt för finländska ungdomar har han ändå inget klart svar på.

- Det är inte något dåligt sommarjobb, men om det är hett så är det ett tungt och fysiskt krävande arbete.

- Att enbart höja lönerna är inte möjligt eftersom importerade bär pressar priserna neråt, säger Mats Nylund.

Läs också