Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges tidigare Kinaambassadör frias - åtalades för brott mot rikets säkerhet

Anna Lindstedt kommer ut ur rättssalen i Stockholms tingsrätt.
Anna Lindstedt bröt inte mot lagen då hon arrangerade samtal mellan en kinesisk affärsman och Angela Gui. Anna Lindstedt kommer ut ur rättssalen i Stockholms tingsrätt. Bild: AFP / Lehtikuva Sverige,Kina,Anna Lindstedt

Sveriges före detta ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, frias av Stockholms tingsrätt i fallet där hon stod åtalad för egenmäktig förhandling med främmande makt och brott mot rikets säkerhet. Hon försökte hjälpa svenska medborgaren Gui Minhais dotter med hans fall.

Anna Lindstedt gjorde sig inte skyldig till egenmäktig förhandling i fallet Gui Minhai och är oskyldig till att ha äventyrat Sveriges säkerhet.

Den före detta ambassadören i Kina stod åtalad för att ha försökt koppla ihop den fängslade svenska medborgaren, förläggaren Gui Minhais dotter med en person med inflytande hos kinesiska myndigheter.

Kadonneet kirjakauppiaat Gui Minhai ja Lee Bo kuvissa Hongkongissa.
Gui Minhai (tv.), förläggare bosatt i Hongkong och svensk medborgare, kidnappades i Thailand och dök upp i kinesiskt fängelse. Kadonneet kirjakauppiaat Gui Minhai ja Lee Bo kuvissa Hongkongissa. Bild: JEROME FAVRE / EPA Gui Minhai,Kina,Hongkong

Mötet ska ha ägt rum på Sheraton i Stockholm, men ledde enligt dottern Angela Gui till att hon på ett hotfullt sätt uppmanades att få svenska medier att sluta uppmärksamma Guis fall.

Mötet utmynnade i en brottsutredning mot Lindstedt, efter att hon själv rapporterade om mötets innehåll till utrikesdepartementet där ärendet skickades vidare till Säkerhetspolisen.

Egenmäktigt förhandlande

Brottet ska enligt åklagaren ha bestått i att Lindstedt förde förhandlingar med främmande makt utan uppdrag från UD eller regeringen.

Den officiella brottsrubriceringen är egenmäktighet i förhandlingar med främmande makt, under en lag stiftad i slutet av 1800-talet.

Lindstedts försvar ansåg ändå att det inte kunde gälla, eftersom det varken hade förekommit några förhandlingar och att ingen representant för kinesiska regeringen eller myndigheter deltog i mötet på Sheraton.

- Förhandling har inte förekommit. Främmande makt har inte förekommit. Åtalet är ogrundat, sa advokat Conny Cedermark under rättegången.

Sveriges utrikesminister Ann Linde.
Utrikesminister Ann Linde har varit noga med att svenska UD inte är part i målet. Sveriges utrikesminister Ann Linde. Bild: Daniel Ivarsson Ann Linde,Sverige

Domstolen gav nu Lindstedt rätt och ansåg att villkoren för fällande dom under den brottsrubriceringen inte uppfylls.

Gammal lag, liten praxis

Tingsrätten i Stockholm ansåg att lagen är svårtolkad, då den både är gammal och i praktiken saknar tidigare fall som kan användas som rättesnöre.

Tingsrätten ansåg att lagen kräver att förhandlingarna borde ha skett med en representant för en främmande stat och att det inte uppfylldes.

Vidare ansåg tingsrätten att svenska diplomater har vidsträckta befogenheter att förhandla för Sveriges del, och att enbart deltagande i samtal inte kan räknas som förhandlingar på det sätt lagens andemening ska tolkas.

Åklagaren har alltså enligt tingsrätten inte lyckats bevisa att Lindstedt skulle ha brutit mot någon del av lagen, på det sätt åklagaren har ansett i sitt åtal.

Läs också