Hoppa till huvudinnehåll

Historisk framgång för oppositionen i valet i Singapore - det gamla styrande partiet har ändå kvar sin supermajoritet

Anhängare till oppositionspartiet Singapores arbetarparti firade på gatorna natten till lördagen då valresultatet stod klart.
Anhängare till oppositionspartiet Singapores arbetarparti firade på gatorna natten till lördagen då valresultatet stod klart. Anhängare till oppositionspartiet Singapores arbetarparti firade på gatorna natten till lördagen då valresultatet stod klart. Bild: EPA-EFE/WALLACE WOON Singapore

Drygt 61 procent av rösterna låter verkligen inte illa. För det styrande partiet i stadsstaten Singapore är resultatet ändå ett nederlag. Nu kan premiärminister Lee Hsien Loong och hans partikamrater tvingas tänka om på flera punkter.

Folkets aktionsparti (PAP) fick 61,24 procent av rösterna i fredagens parlamentsval och säkrade 83 av 93 parlamentsplatser. PAP har styrt Singapore ända sedan den lilla önationen blev självständig 1965 och har nu segrat överlägset i 15 val i följd.

Ändå förlorade PAP hela åtta procent av sitt väljarstöd i jämförelse med det senaste valet och har klarat sig så här dåligt bara en enda gång tidigare.

Oppositionspartiet Singapores arbetarparti har nu hela tio platser i parlamentet, fyra fler än tidigare. Också andra oppositionspartier gick framåt, trots att de inte lyckades komma över procentspärren.

Den sittande premiärministern Lee Hsien Loong medgav att resultatet visar "en tydlig önskan om en mångfald av röster".

Premiärminister Lee vinkade till pressfotograferna då han länade partikansliet efter att de preliminära resultaten offentliggjorts.
Premiärminister Lee vinkade till pressfotograferna då han lämnade partikansliet efter att de preliminära resultaten offentliggjorts. Premiärminister Lee vinkade till pressfotograferna då han länade partikansliet efter att de preliminära resultaten offentliggjorts. Lee Hsien Loong

- Singaporianer vill att PAP bildar regering, men de, speciellt de yngre väljarna, vill också se en större närvaro av oppositionen i parlamentet, konstaterade premiärminister Lee under en presskonferens tidigt på lördag morgon.

Kan få konsekvenser för invandringspolitiken

Oppositionens framgång i valet var oväntat stor och den kan få konsekvenser på flera olika plan, enligt bedömare.

Oppositionen anklagar regeringen för att den låtit Singapore bli alltför beroende av billig utländsk arbetskraft. Flertalet av dem som smittats av covid-19 i Singapore är också just lågavlönade gästarbetare.

Regeringen får också kritik för att Singapore tagit emot alltför många högavlönade utlänningar som singaporianer har svårt att konkurrera med på arbetsmarknaden.

Enligt bedömare som nyhetsbyrån Reuters intervjuat, kommer premiärminister Lee och PAP med stor sannolikhet att tvingas skärpa invandringspolitiken.

Väljarna höll ordentliga avstånd mellan varandra då de köade till valurnorna i Singapore på fredagen.
Väljarna höll ordentliga avstånd mellan varandra då de köade till valurnorna i Singapore på fredagen. Väljarna höll ordentliga avstånd mellan varandra då de köade till valurnorna i Singapore på fredagen. Bild: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG Singapore

Premiärminister Lee är bara Singapores tredje premiärminister och har suttit på sin post sedan 2004. Det var hans far Lee Kuan Yew som grundade PAP och var landets förste premiärminister.

Lee Hsien Loong har tidigare sagt att han gärna lämnar premiärministerposten när han fyllt 70, år 2022.

Hans tilltänkte efterträdare har ända sedan 2019 varit den nuvarande vice premiärministern Heng Swee Keat. Hengs popularitet testades egentligen för första gången i lördagens val och det gick inget vidare.

Premiärminister Lees tilltänkte efterträdare, vice premiärminister Heng Swee Keat delade ut valreklam den 3 juli.
Premiärminister Lees tilltänkte efterträdare, vice premiärminister Heng Swee Keat delade ut valreklam den 3 juli. Premiärminister Lees tilltänkte efterträdare, vice premiärminister Heng Swee Keat delade ut valreklam den 3 juli. Singapore

Han och hans fyra partikamrater fick 53 procent av rösterna i deras valdistrikt och unga utmanare från Singapores arbetarparti klarade sig mycket bättre än väntat.

Ledningen för PAP har inte hittills behövt bry sig om den allmänna opinionen nämnvärt då man funderat på vem som ska styra partiet och landet.

Resultatet av fredagens val visar att PAP kan tvingas tänka om. Det tilltänkta "yngre" partiledargardet tycks inte attrahera yngre väljare.

Källor: Reuters, Yle, South China Morning Post

Läs mera:

Tvist mellan bröder ger färg åt val i Singapore

Stöd från ett oväntat håll har blåst liv i den ökänt svaga oppositionen i Singapore. Den sittande premiärministerns bror har meddelat att han i fredagens parlamentsval ämnar rösta på ett av oppositionspartierna. Valet ordnas samtidigt som coronaviruset har orsakat aldrig förr skådade ekonomiska skador i Singapore.

Läs också