Hoppa till huvudinnehåll

Massprotester mot Putin i östra Ryssland efter att lokal guvernör gripits

Protesterande invånare i östra Ryssland. Hela bilden är full av människor som är ute på gatorna.
Tusentals demonstranter begav sig ut på gatorna i Chabarovsk som ligger östra Ryssland nära gränsen till Kina. Protesterande invånare i östra Ryssland. Hela bilden är full av människor som är ute på gatorna. Bild: /All Over Press Chabarovsk,Ryssland,protester,demonstrationer,Fredliga demonstrationer

Tusentals demonstranter marscherade på lördagen ut på gatorna i staden Chabarovsk i östra Ryssland för att visa stöd för den lokala guvernören Sergej Furgal som gripits misstänkt för beställningsmord.

Demonstranter ropade också slagord som kritiserade president Vladimir Putin.

"Furgal, vårt val" och "Putin är en tjuv" ljöd bland annat från protesttåget.

Lokala medier och oppositionen uppskattar att mellan 5 000 och 40 000 personer deltog i protesterna, skriver BBC. Demonstrationen tros vara en av de största som någonsin arrangerats i Chabarovsk som har 600 000 invånare.

Också i andra städer i regionen har människor begett sig ut för att visa sitt stöd för den populära guvernören Sergej Furgal.

Misstänks för mord på entreprenörer

Furgal greps i veckan misstänkt för att ha kopplingar till beställningsmord på flera entreprenörer för ungefär 15 år sedan. Guvernören förnekar att han skulle ha varit inblandad i fallen.

Guvernör Sergej Furgal med munskydd i juli 2020.
Den 50-åriga lokala guvernören och tidigare läkaren Sergej Furgal greps 9 juli. Guvernör Sergej Furgal med munskydd i juli 2020. Bild: EPA Sergej Furgal,Ryssland,Chabarovsk

Furgal sitter för tillfället häktad och ska göra det i två månader i väntan på rättegång. Han kan dömas till livstids fängelse.

Skrällseger över Kremlpartikandidat

År 2018 vann Furgal överlägset i guvernörsvalet mot Kremlpartiet Enade Rysslands kandidat.

Furgal tillhör partiet LDPR som vanligtvis anses stöda Kremls politik. Korrespondenter uppger ändå att Furgals vinst sågs som ett bakslag för Enade Rysslands inflytande i regionen, skriver BBC.

Enligt Sveriges radio förekom omfattande kriminalitet och ouppklarade mord under 90-talet och början av 2000-talet i Chabarovskregionen.

En del demonstranter verkar ändå övertygade om att gripandet är politiskt och ropade "Vi är Sergej Furgal". Andra vill att Furgal flygs tillbaka från Moskva och att misstankarna ska utredas lokalt.

Polisen i området har inte ingripit i protesterna.

Enligt nyhetsbyrån AFP är det inte ovanligt att verksamma eller tidigare guvernörer åtalas i Ryssland. Under de senaste tio åren har åtminstone tio guvernörer dömts till fängelse eller är för tillfället arresterade i väntan på att ställas inför rätta.

Källa: Reuters, AFP, SR, AP, BBC

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes