Hoppa till huvudinnehåll

Experten ger Valtteri Bottas högt betyg för andraplatsen – totalsågar Charles Leclerc efter hjärnsläppet: ”Uridiotiskt dumt”

Valtteri Bottas drick champagne efter andra platsen i Österrikes GP.
Valtteri Bottas slutade tvåa i säsongens andra tävling. Valtteri Bottas drick champagne efter andra platsen i Österrikes GP. Bild: AOP Valtteri Bottas

Ett sämre kval på grund av bromsproblem men en bra insats i tävlingen. Så sammanfattar Yle Sportens expert Valtteri Bottas insats i Österrike den här helgen. Han anser också att det nu börjar bli klart att Bottas är den ende som kan utmana Lewis Hamilton om VM-titeln.

Säsongens andra tävling i Österrike blev en stor uppvisning av Lewis Hamilton. Den överlägsna kvalinsatsen bäddade för ett race som föll honom perfekt i händerna.

Hamilton ledde från start till mål och hans seger var aldrig hotad. Bakom Hamilton fixade Valtteri Bottas en dubbelseger för Mercedes då han passerade Max Verstappen några varv före slutet.

– Att han blev tvåa är ju helt perfekt, men det negativa är att han missade så pass mycket i kvalet. Han hade problem med frambromsarna och kunde inte köra för fullt, men det är sådant som händer.

– Han körde ändå ett lopp som lovar gott för framtiden. Ska man bara döma efter de två första loppen så är Valtteri den ende som kan utmana Lewis Hamilton om VM-titeln. Han körde också snyggt då han attackerade Max Verstappen, säger Yle Sportens expert Fredrik af Petersens.

Bottas själv kallade tävlingen för en avvärjningsseger och det handlade mest om att minimera skadan efter kvalet.

– Det var hans egna ord och man får tolka det som han säger. Det var ett steg framåt för Valtteri för han gjorde ytterligare ett lopp utan misstag. Ska man sätta betyg mellan noll och tio så blir det en nia i dag, säger af Petersens.

Bottas håller upp en pokal, Hamilton syns i bakgrunden.
Bottas toppar VM-tabellen efter två race. Bottas håller upp en pokal, Hamilton syns i bakgrunden. Bild: AFP / Lehtikuva Formel 1,Valtteri Bottas

"Man vinner inte ett lopp på det första varvet"

Ett högt betyg blir det däremot inte för Ferrari och framför allt Charles Leclerc. Monegasken gjorde ett idiotiskt försök att passera sin stallkamrat på det första varvet och det resulterade i att de båda Ferrariförarna bröt tävlingen.

– Hjärnsläpp, jag fattar inte hur Leclerc ens kunde försöka köra om där. Man vinner inte ett lopp på det första varvet. Uridiotiskt dumt, är det enda betyg jag kan ge.

Hur lång väg har Ferrari ur sin svacka?

– Det är ingen svacka, de befinner sig i en mycket djup dal. De kör mot Renault, McLaren och Racing Point. För Ferrari är det en fullständig katastrof att gå från att vara ett toppteam till att befinna sig i mittfältet och knappast ha en chans där heller.

– Det intressanta är också hur mycket det beror på att motorn förra året inte var helt enligt reglerna, och att man var tvungna att ändra till i år. Aerodynamiken fungerar heller inte, man har byggt en urusel bil, säger af Petersens.

Han påpekar också att det inte är enbart Ferarri som det går knackigt för just nu. Även Haas och Alfa Romeo, som använder samma motor, har fått en motig start på säsongen.

Charles Leclerc kör i en kurva
Leclerc gjorde att tävlingen blev ett fiasko för Ferrari. Charles Leclerc kör i en kurva Bild: xpbimages.com Formel 1,Charles Leclerc

Välkommet med McLarens utveckling

Ett stall som fått mycket beröm under säsongsupptakten är McLaren. I premiären slutade Lando Norris trea medan Carlos Sainz var trea i lördagens kval. I dagens lopp gjorde Norris en stark avslutning och steg till femma.

– Norris har en ljus framtid. Många kanske inte kände till honom så väldigt mycket när han kom till McLaren men det visade sig tidigt att han är en intelligent förare. Han vet att han måste lära sig saker innan han kan trycka gasen i botten.

– Han har blivit en riktigt bra racerförare som jag tror kommer att räknas som en av de absolut bästa om några år. Många talar om Max Verstappen och Charles Leclerc men i den här ekvationen måste man definitivt räkna in Lando Norris, säger af Petersen.

Hur välkommet är det för F1 att McLaren är på gång igen?

– Det är synnerligen välkommet. Det är ett klassiskt team. Det gick snett för några år sedan mycket på grund av interna stridigheter. När Zak Brown tog över har han sakta men säkert vänt på det hela.

– Nu är det ett gäng som samarbetar och nu ser man resultatet. Bilen är bra och fungerar, förarna och personalen trivs.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport