Hoppa till huvudinnehåll

Fyra västnyländska fotbollsklubbar samarbetar med gemensamma juniorlag: ”Det skiljer sig inte från att spela med det egna klubblaget”

Porträttbild på Elin Lemström, Vega Sarkola och Emma Møller.
Elin Lemström, Vega Sarkola och Emma Møller spelar i EYF YJ F06-laget. Porträttbild på Elin Lemström, Vega Sarkola och Emma Møller. Bild: Magdalena Silin / Yle fotboll,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Västnyland,fotbollsspel,Ingå,samarbete,junioridrott,fotbollsspelare,Vega Sarkola

Fyra västnyländska föreningar har i ett par säsongers tid haft en del gemensamma juniorlag i serieverksamheten i fotboll.

Samarbetslagen möjliggör fotbollsspel för de här juniorerna, trots att moderklubben inte har tillräckligt med spelare i en viss åldersklass.

I det västnyländska samarbetet deltar Ekenäs IF, BK-46 från Karis, FC HIK från Hangö och IIF Fotboll från Ingå.

På finska kallas de här samarbetslagen för ”yhteisjoukkue”. Bollförbundet, alltså den finländska takorganisationen för fotboll, har översatt termen till gemensamt lag.

I praktiken handlar det om samarbetslag, vilket också är termen som används i den här artikeln.

EIF YJ-lag spelar mot Nummelan Palloseura.
Det västnyländska samarbetslaget spelade mot Nummelan Palloseura. EIF YJ-lag spelar mot Nummelan Palloseura. Bild: Susanne Møller fotboll,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Västnyland,fotbollsspel,Ingå,samarbete,junioridrott,fotbollsspelare,EIF YJ F06

I Västnyland finns det fem sådana lag i serieverksamhet, två pojklag och ett flicklag för spelare födda 2006, ett pojklag för år 2005 födda och ett pojklag i åldersklassen pojkar födda 2007.

Det är helt som vanligt, man går på träningar och så spelar man matcher― Fotbollsspelaren Emma Møller

Samarbetslaget för flickor födda 2006 består av elva flickor från Ingå, nio flickor från Ekenäs och en flicka från Hangö.

Emma Møller säger att det inte skiljer sig på något sätt att spela i ett samarbetslag från att spela med det egna laget.

- Det är helt som vanligt, man går på träningar och så spelar man matcher, säger Emma Møller som är målvakt i det västnyländska samarbetslaget för år 2006 födda flickor.

Porträttbild på Emma Möller.
Emma Møller började spela fotboll för ungefär fem år sedan. Porträttbild på Emma Möller. Bild: Magdalena Silin / Yle fotboll,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Västnyland,fotbollsspel,Ingå,samarbete,junioridrott,fotbollsspelare,Emma Möller

Hennes fotbollsspel började i EIF för ungefär fem år sedan.

- Vi fick en liten lapp till skolan där det sades att man är välkommen att komma och prova på fotboll. Min kompis och jag bestämde oss för att prova och vi tyckte det var kul, berättar Emma Møller.

Ger nya kompisar

Elin Lemström från Ingå säger att hon fått nya kompisar via samarbetslaget.

- Man är ju kompis med alla spelare i laget. Det är inte så, att man väljer vem man inte är vän med och då inte passar åt henne.

Laget spelar en del av sina hemmamatcher i serien i Ekenäs och en del i Ingå.

Ingåtjejen Vega Sarkola tycker det är bra att laget också spelar i Ingå.

- På det sättet håller vi kvar spelandet där som vi har börjat.

Laget tränar också både i Ekenäs och i Ingå. Vega Sarkola säger att det inte skiljer sig på något vis att spela i ett samarbetslag från att spela med IIF Fotboll.

Porträttbild på Vega Sarkola.
Vega Sarkola spelar oftast som back. Porträttbild på Vega Sarkola. Bild: Magdalena Silin / Yle fotboll,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Västnyland,fotbollsspel,Ingå,samarbete,junioridrott,fotbollsspelare,Vega Sarkola

Hon tycker inte heller det är jobbigt att resa från Ingå till träningspassen i Ekenäs.

- Det är bara roligt. Man kan lyssna på musik eller prata med kompisarna under resan, säger hon.

Kanske proffsfotboll, kanske inte

Två av de här tre flickorna har klara planer på att en vacker dag spela fotboll som proffs. För Vega Sarkola och Elin Lemström är det en klar målsättning för livet.

- Spanien, Frankrike eller Portugal skulle jag gärna spela i, säger Vega Sarkola.

Porträttbild på Elin Lemström.
Elin Lemström drömmer om en proffskarriär inom fotboll. Porträttbild på Elin Lemström. fotboll,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Västnyland,fotbollsspel,Ingå,samarbete,junioridrott,fotbollsspelare,Elin Lemström

Elin Lemström räknar upp samma länder som spelkamraten och förlänger listan med England.

- De här länderna är ju bra på fotboll, konstaterar hon.

Emma Møller har inte lagt upp några klara målsättningar för sin fotbollskarriär.

- Vi får väl se hur det går. Just nu är fotboll bara en kul hobby för mig, men det kan ändra i framtiden, säger hon.

Möjliggör fortsatt fotbollsspel

Jens Mattfolk som är träningschef i Ekenäs IF säger att YJ-lagen ger juniorerna möjligheten att fortsätta med fotbollsspelandet också på orter där man inte har tillräckligt många spelare för ett lag.

- Talar vi till exempel om fotboll med elva mot elva spelare, finns det föreningar som inte har tillräckligt många spelare för att juniorerna ska kunna fortsätta spela med sitt egna lag.

- När vi har gemensamma lag möjliggör det fortsatt spel för juniorerna, säger Mattfolk.

Samarbete är inte alltid så enkelt, men jag tycker vi kommit en bra bit på vägen nu― Träningschef Jens Mattfolk

Han säger att samarbetet mellan de fyra föreningarna kräver en hel del koordineringsarbete.

- Samarbete är inte alltid så enkelt, men jag tycker vi kommit en bra bit på vägen nu.

Laget samlas för att heja på varandra före avspark.
Alla peppar varandra före avspark. Laget samlas för att heja på varandra före avspark. Bild: Susanne Møller fotboll,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Västnyland,fotbollsspel,Ingå,samarbete,junioridrott,fotbollsspelare,EIF YJ F06

Mattfolk berättar att de fyra klubbarna har en gemensam styrgrupp som möts en gång i månaden för att evaluera verksamheten.

Kan spela i flera lag

De fem olika västnyländska samarbetslagen tränar olika antal gånger per vecka. I vissa av de aktuella åldersgrupperna har de enskilda föreningarna egna lag i serieverksamheten.

- Tanken med YJ-verksamheten är att om det finns ett eget lag i en viss åldersgrupp ska det laget kunna fortsätta så länge som möjligt vid sidan av YJ-fotbollen, säger han.

Porträttbild på Jens Mattfolk.
Jens Mattfolk är träningschef i Ekenäs IF. Porträttbild på Jens Mattfolk. Bild: Magdalena Silin / Yle fotboll,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Västnyland,Ingå,samarbete,fotbollsspel,jens mattfolk

Det är möjligt för spelarna att spela seriematcher både i den egna föreningens lag och i samarbetslaget.

- De här lagen möts ändå aldrig i seriematcher, säger Mattfolk.

Trots att de västnyländska samarbetslagen spelar med EIF:s gröna speltröjor och heter EIF YJ följt av åldersgruppens kod, poängterar Mattfolk att målet inte är att alla spelare i framtiden ska spela för Ekenäs IF.

- Målsättningen med samarbetet är i första hand att skapa en juniorstig för de västnyländska fotbollsspelarna från unga år tills man står på randen till ett herr- eller damlag.

Spelar mot duktiga lag

Mattfolk konstaterar att målet med verksamheten också är att kunna konkurrera med huvudstadsregionen.

Under årens lopp har flera västnyländska fotbollsjuniorer valt klubbar i huvudstadsregionen framom de västnyländska klubbarna.

Det ska vara möjligt att tävlingsmässigt konkurrera med de större klubbarna i till exempel huvudstadsregionen.

- På pojksidan har vi tre lag som spelar i ettan, eller division 1, i södra regionen. Vi är alltså på näst högsta serienivån. Den nivån är väl en ganska rimlig serienivå för våra YJ-lag.

- Vi tävlar inte med de allra bästa i landet, men vi skapar i alla fall en sådan nivå där det förhoppningsvis är motiverande för våra största talanger att vara kvar här och växa till fotbollsspelare här, säger Mattfolk.

Spelarna i laget samlat kring tränaren.
Taktiksnack före matchen. Spelarna i laget samlat kring tränaren. Bild: Susanne Møller fotboll,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Västnyland,fotbollsspel,Ingå,samarbete,junioridrott,fotbollsspelare,EIF YJ F06

På tal om talanger så intygar Kalle Henriksson, hjälptränare i YJ-lager F06, att det nog finns talanger i det laget.

- Det är roligt att se hur flickorna utvecklas hela tiden. Speciellt bra är att vi nu har en professionell tränare i laget då Bruno Vivas är huvudtränare, säger Henriksson.

För 12-20-åringar

Bollförbundet har gjort det möjligt numera för fotbollsklubbar att samarbeta på det viset att man har gemensamma lag för spelare i åldern 12 till 20 år.

Bestämmelserna för dessa gemensamma lag finns på Bollförbundets webbplats.