Hoppa till huvudinnehåll

Kommundirektören som drömde om att bli kläddesigner - "Hela Finlands ekonomi är ett orosmoment men utmaningar är till för att lösas"

Anneli Pahta, i en grön klänning, går över ett övergångsställe.
Anneli Pahta ser med tillförsikt på Kimitoöns och skärgårdens framtid: "Distansarbete har äntligen tagit ett steg framåt och skapar möjligheter" Anneli Pahta, i en grön klänning, går över ett övergångsställe. Bild: Amanda Vikman/Yle person,anneli pahta

Under en kort tid utannonserades flera kommundirektörsposter i södra Finland. Pargas, Raseborg, Hangö och till slut även Kimitoön. Anneli Pahta hade intresserat studerat notiserna.

- Det kom lite som en överraskning för mig själv också då jag plötsligt insåg att det väckte mitt intresse. Jag hade också varit på min dåvarande arbetsplats i fem år och blivit bekant med den kommunala sektorn vid sidan om så att säga, berättar Anneli Pahta.

I fem år har hon nu varit kommundirektör i Kimitoön. Även om orten varit bekant för henne sedan medlet av 1980-talet, hade hon ingen direkt erfarenhet av det kommunala arbetsklimatet.

- Som jurist är man van att hantera ärenden på ett visst sätt, och jag såg beslutsprocesser som sakfrågor, sakfrågor och sakfrågor. Men så är det inte inom det kommunala och närdemokratin, utan det blir alltid kompromisser. Det mest överraskande var ändå offentligheten som kommer med det här jobbet. Det är inget negativt med det – men det är överraskande hur närvarande känslan är av att allt händer i ett öppet forum.

Anneli Pahta vid en kaffeautomat.
Anneli Pahta ser stora fördelar med att kunna öka mängden distansarbete. Både för att kunna minska på utrymmena och öka inflyttningen. Anneli Pahta vid en kaffeautomat. Bild: Amanda Vikman/Yle person,anneli pahta

Hon tror inte att det ökade kravet av offentlighet vid behandling av olika ärenden lärt henne något nytt, men det gör att saker och ting blir mer utmanande.

- Med min bakgrund och utbildning så jobbar jag inte så att jag skulle ha något att dölja men när man har öppna ärenden blir kommunikationen svårare. Diskussionen kan skena iväg och allmänheten kan få uppfattningen om att beslut har fattats i ärenden som fortfarande är halvfärdiga.

Anneli Pahta tycker att man så här långt har jobbat enligt bästa förmåga, men tror samtidigt att kommunikationen kunde bli ännu bättre.

- Man kan aldrig säga att vi lyckats helt och hållet och kommunikation är säkert något man måste öva och bli bättre på hela tiden. Men man brukar ju säga att "som man ropar i skogen får man svar". Så till en viss grad tror jag att vi tjänstemän påverkats av hur vi bemötts.

"Kimitooön borde inte gå mot normen"

Anneli Pahta har varit öppen med sin välvilliga inställning gentemot privata aktörer. Bland annat inom äldreomsorgen, som på Kimitoön står inför en större omstrukturering, har hon öppnat upp för samarbete med den privata sektorn.

Efter vårdskandalerna kring Esperi care och Attendo har både lokalpolitikernas och den nya regeringens inställning blivit mer reserverad, men Pahta har inte ändrat sin åsikt.

- Avslöjandena var tragiska och ledsamma, vilket ju gör en väldigt försiktig, men på ett allmänt plan är jag fortfarande av den åsikten att det privata och offentliga ska sköta vård och omsorg gemensamt. I dag sköts cirka hälften av de effektiverade serviceboendena av privata aktörer i Finland, säger hon och fortsätter.

Hoitaja työntää vanhusta pyörätuolissa.
Hur ska man arrangera äldreomsorgen för de äldre i framtiden? Det är en stor nöt för Kimitoön att knäcka. Hoitaja työntää vanhusta pyörätuolissa. Bild: Eleni Paspatis / Yle rullstolar,hjälpmedel,rörelse,äldreomsorg,äldreboende,äldrearbete,Mobilitetshjälpmedel,äldrecentraler,långtidsvård,närvårdare

- Även om det rapporterades flitigt om problemen inom det privata, så märker man att det finns utmaningar även inom det offentliga. Jag tror inte att det offentliga klarar av att sköta det själv, enligt mig är det inte realistiskt.

Pahta menar att man borde fråga sig varför Kimitoön ska avvika från den allmänna trenden där den privata sektorn tagit en allt större andel av marknaden.

- Finns det fördelar eller nackdelar med att avvika? Jag tycker att det känns tryggare att följa den gyllene medelvägen i stället, om man inte har väldigt bra argument förstås, säger hon.

Politiken saktar ner farten

Liksom många andra kommuner har Kimitoön de senaste åren tampats med en dålig ekonomi. Anneli Pahta tror ändå inte att man kommer att vara en kriskommun om tio år.

- Hela Finlands offentliga ekonomi är i dag ett stort orosmoment och det finns många öppna frågor som inte hänger på enstaka kommuner. Hur ska vi till exempel få ekonomin på fötter efter coronaepidemin och vilka effekter kommer det att ha på den kommunala ekonomin, frågar hon sig.

- Jag gillar utmaningar och vi ska lösa dem tillsammans. Processerna kan ta lite längre tid då politikerna inte bara ska fatta beslut i sakfrågor utan även måste ta ställning till helheter, särintressen, ideologier och så vidare. En del utmaningar är mindre roliga, men de saker som tar mer energi än vad de ger och inte för saken vidare har jag lärt mig att lägga åt sidan.

"Jag var inte tillräckligt modig"

Efter många år på annan ort bor Anneli Pahta i sin hemstad Åbo igen. Som ung student lyckades hon inte komma in på den juridiska fakulteten, i stället fick hon användning för sin skolsvenska på en svenskspråkig folkhögskola i Hangö.

Följande år lyckades hon komma in på den juridiska linjen, men drömmen hade varit något helt annat.

- Jag minns tydligt att jag skulle bli någon slags hantverkare. Jag älskade tyger och färger och har sysslat med massor av handarbetsprojekt. Men jag var inte tillräckligt modig, jag visste att man måste vara jättebegåvad och skicklig för att lyckas. Så jag gick in för den säkrare, kanske lite tråkigare och gråare tjänstemannavägen.

Intresset för att arbeta kreativt med händerna har ändå inte dött ut helt.

- Just nu håller jag på med praktiska projekt som att sy ett skydd till min dvärgschnauzers madrass, så det är mer en praktisk grej. Tidigare sydde jag även mina egna kläder och kostymer. Det är avkopplande, givande och roligt. Man ser det konkret slutresultatet, en välbehövlig kontrast till det dagliga jobbet, säger hon.

skärgård i Raseborg
Unga har hittat tillbaka till stugorna, kanske för en längre tid än bara över semestern. skärgård i Raseborg Bild: Linus Westerlund / Yle skärgård,sommar,Raseborg,Västnyland,havet,hamn,Sjöbevakningen (Finland),Stenar,klippor,berg

Trots att befolkningstrenden på landsbygden varit stadigt nedåtgående tror Pahta att framtiden ligger framför kommunen och att det finns flera orsaker till det.

- Dels har vi ett bra strategiskt läge vid kusten mellan flera stora städer. Skärgårdsnaturen och havet är såklart fantastiskt i sig, och jag tror också att det är en fördel att Kimitoön är en tvåspråkig ort.

Hon tror också att urbaniseringstrenden kommer att gå in i en ny fas.

- Allt fler unga uppskattar stuglivet allt mer, samtidigt som det finns nya koncept till den traditionella stugan som moderna deltidsbostäder som man bor i när det passar.

Som det tidigare rapporterats har coronaepidemin varit ett eldprov för distansarbete som visat sig fungera över förväntning på många arbetsplatser, inte minst för pendlaren Anneli Pahta själv.

- Jag tror inte att jag kommer att ha ett eget rum längre när semestern är över. De som känner att de har haft nytta av distansarbetet kommer att kunna fortsätta med det, och det skapar ju helt nya förutsättningar, samtidigt som det sparar på miljön och innebär att vi kommer att klara oss med färre utrymmen.

Läs också