Hoppa till huvudinnehåll

Påven Franciskus om Hagia Sofia: "Mina tankar är med Istanbul"

Påve Franciskus ger sin julhälsning från Peterskyrkans balkong 2016.
Påven Franciskus bröt sin tystnad och sade att beslutet att omvandla helgedomen till en moské smärtar honom. Påve Franciskus ger sin julhälsning från Peterskyrkans balkong 2016. Bild: EPA/DONATELLA GIAGNORI Franciskus,Påve,Vatikanstaten,romersk-katolska kyrkan,påve franciskus

Katolska kyrkans ledare, påven Franciskus säger att det smärtar honom mycket att Turkiet beslutat att göra museet och världsarvet Hagia Sofia i Istanbul till en moské.

I veckan kom beskedet om att den världsberömda byggnaden, som i tiden fungerat både som kyrka, moské och museum, nu återigen ska bli en moské.

Hagia Sofia i Istanbul. En moské som länge varit museum. I Bilden syns förutom byggnaden också en fontän och träd.
Helgedomen Hagia Sofia i Istanbul har varit både kyrka, moské och museum. Hagia Sofia i Istanbul. En moské som länge varit museum. I Bilden syns förutom byggnaden också en fontän och träd. Bild: Rolf Kremming / AOP Istanbul,Turkiet,Hagia Sofia

Många har fördömt beslutet och bland annat den rysk-ortodoxa kyrkan har överklagat domstolsbeslutet. Grekland har kallat det för en provokation.

Påven har kritiserats för att ha varit tyst under de senaste dagarna både angående oroligheterna i Hongkong men också beslutet att förvandla Hagia Sofia till en moské.

– Beslutet smärtar mig, mina tankar går till Istanbul, säger påven under sin veckoliga angelusbön på Petersplatsen.

Efter flera månaders diskussion beslöt Turkiets högsta domstol att häva beslutet från 1934 som gjorde byggnaden till ett museum.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har tidigare lovat att omvandla museet till en muslimsk helgedom. Nu säger han att byggnaden återigen blir en moské i slutet av juli.

Källor: Reuters, Vatican News