Hoppa till huvudinnehåll

Polisen har inlett utredning av Jyväskyläbranden – kommer ta flera månader

Ett höghus står i lågor i Jyväskylä 10.7.2020.
Ett flervåningshus började brinna natten till lördagen. Branden spred sig till ett annat hus bredvid. Ett höghus står i lågor i Jyväskylä 10.7.2020. Bild: Timo Laulainen / Lehtikuva Jyväskylä,eldsvådor,eld,höghusbrand

Inre Finlands polisinrättning har nu börjat utreda branden i Jyväskylä natten till lördagen. Enligt polisen är branden inte anlagd.

Branden inträffade i ett flervåningshus i stadsdelen Palokka i Jyväskylä. Branden spred sig också till ett annat flervåningshus. Totalt 168 personer evakuerades.

Just nu görs en teknisk undersökning för att ta reda på brandorsaken. Branden misstänks inte vara anlagd. Den här undersökningen väntas fortsätta åtminstone till i morgon, måndag.

Branden spred sig ovanligt snabbt

I och med den tekniska undersökningen utreds också orsaken bakom brandens snabba spridning. Branden spred sig via en korridor och det andra flervåningshuset började snabbt brinna.

– Branden spred sig snabbt, även om räddningsverket var på plats. Det är klart att sådana här saker intresserar – att hur det här varit möjligt, säger kriminalkommissarie Reima Rossi.

Polisen förhör också vittnen som bäst. Enligt Rossi kommer polisens utredning att ta flera månader.

Det var fråga om ett senior- och bostadsrättshus som började brinna. Huset var endast två år gammalt.

– Utredningen kommer vara ovanligt bred eftersom det är fråga om flera flervåningshus. Det är en märkvärdig brand eftersom det var fråga om en ny byggnad och ett hus menat för seniorer. Polisen vill göra ett noggrant arbete, säger Rossi.

Också Olycksutredningscentralen Otkes kan komma att bli involverad i fallet. De har meddelat att de på måndag fattar beslut om huruvida en undersökning ska inledas. De vill speciellt få reda på hur det var möjligt att branden spred sig och tog fart på nytt.

Läs mera:

Ett flervåningshus i Jyväskylä stod i lågor natten till lördag - 168 personer evakuerades

På fredagen inträffade en stor brand i ett flervåningshus i stadsdelen Palokka i Jyväskylä. Branden spred sig via en korridor till ett annat flervåningshus och totalt evakuerades 168 människor.

Läs också