Hoppa till huvudinnehåll

Amerikanskt krigsfartyg brinner och branden kan pågå i dagar - ett tjugotal skadade

Släckningsarbetet pågår vid landstigningsfartyget USS Bonhomme Richard vid flottbasen i San Diego.
Släckningsarbetet pågår vid landstigningsfartyget USS Bonhomme Richard vid flottbasen i San Diego. Släckningsarbetet pågår vid landstigningsfartyget USS Bonhomme Richard vid flottbasen i San Diego. Bild: AFP / Lehtikuva USS Bonhomme Richard,Brand

Fyra civila och 17 besättningsmän har förts till sjukhus efter att en explosion ombord på amfibiefartyget USS Bonhomme Richard startade en stor brand ombord. Ingen ska ha fått allvarliga skador, men frågan är om fartyget går att rädda.

USS Bonhomme Richard låg förtöjt vid flottbasen i San Diego, Kalifornien och där pågick underhållsarbete då det skedde en explosion ombord vid halv nio-tiden på söndag morgon, lokal tid.

Det är tillsvidare oklart vad som orsakade explosionen och branden. Nästan tolv timmar efter att släckningsarbetet inletts låg röken fortfarande tjock kring fartyget.

I allmänhet har landstigningsfartyget en besättning på ett tusental man. Nu var bara ungefär 160 personer ombord på fartyget och vid lunchtid (sent på kvällen finsk tid) hade alla evakuerats.

Brandkåren i San Diego har kontinuerligt rapporterat om släckningsarbetet på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

På eftermiddagen sade Colin Stowell, brandchef i San Diego, till CNN att branden kan komma att pågå i flera dagar och att det är oklart om fartyget går att rädda. Andra källor säger att fartyget kommer att kunna repareras.

Reparationskostnaderna kommer att uppgå till hundratals miljoner dollar och om fartyget förstörs kommer ett nytt amfibiefartyg av samma slag att kosta ungefär en miljard dollar, enligt en expert som intervjuas av Navy Times.

Källor: Reuters, AP, CNN, Navy Times, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes