Hoppa till huvudinnehåll

Glädjebeskedet för Manchester City – stängs inte av från Champions League

Leroy Sané, Aymeric Laporte, Barnardo Silva och Kevin De Bryune firar med hattrickskyten Raheem Sterling i FA-cupfinalen.
Leroy Sané, Aymeric Laporte, Barnardo Silva och Kevin De Bryune firar med hattrickskyten Raheem Sterling i FA-cupfinalen. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Manchester City FC,Leroy Sané,Bernardo Silva,Aymeric Laporte,Raheem Sterling,Kevin De Bruyne

Uefa stängde av Manchester City från Europaspel i två säsonger, vilket fick klubben att överklaga till Cas. Nu får den engelska storklubben ett glädjebesked – idrottens skiljedomstol häver avstängningen, samtidigt som bötessumman förmildras.

Det var i februari som Uefa slog fast att Manchester City brutit mot Financial Fair Play-regelverket. Straffet blev hårt: Klubben stängdes av från Europaspel i två år och skulle dessutom få böta 30 miljoner euro.

Regelverket bygger på att en klubb inte får göra en förlust på över 30 miljoner euro inom en treårsperiod, med undantag för några utgifter såsom ungdomsverksamhet och damlag. Enligt Uefa hade den engelska storklubben gjort sig skyldig till regelöverträdelserna mellan år 2012 och 2016, genom att kraftigt överdriva sina sponsorintäkter.

På planen har City redan säkrat sin CL-plats för nästa säsong. Klubben har hela tiden hävdat att man hållit sig till de ekonomiska reglerna, och man överklagade Uefas dom från i vintras till Idrottens skiljedomstol Cas.

– Vi förtjänar vår CL-plats genom vårt spel. Förhoppningsvis bekräftar Uefa att våra spelare får vara med där de förtjänar, tyckte Citytränaren Pep Guardiola efter helgens seger över Brighton.

Ingen avstängning

Och Guardiola fick som han ville. Cas väljer att inte gå på Uefas linje – det enda straffet blir böter på tio miljoner euro. Därmed hävs alltså den tidigare avstängningen på två år.

– Manchester City FC dolde inte kapitalfinansiering som bidragsgivare men har misslyckats att samarbeta med de styrande i Uefa, skriver Cas.

Skiljdomstolen kommer att presentera ytterligare motiveringar inom de närmaste dagarna.

Klubben välkomnar domen.

– Manchester City välkomnar implikationerna av dagens beslut som en validering av klubbens ståndpunkt och den bevisning som kunde presenteras, skriver klubben i ett uttalande.

Källa: AFP

Läs också

Nyligen publicerat - Sport