Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Liberala Polen gjorde sig påmint i presidentvalet - men det var de socialkonservativa krafterna som drog det längsta strået

Rikhard Husus kommentar om presidentvalet i Polen.
Det jämna valresultatet visar på den djupa splittring som råder i dagens Poland. Skriver Rikhard Husu Rikhard Husus kommentar om presidentvalet i Polen. Bild: EPA / Yle Polen,presidentval,rikhard husu

Det jämna valresultatet visar på den djupa splittring som råder i dagens Polen. Utmanaren Trzaskowskis starka resultat visar att landets liberala krafter inte kan ignoreras, skriver Rikhard Husu.

Det bar inte hela väger för Warszawas liberala borgmästare Rafał Trzaskowski. Trots ett jämnt utgångsläge inför presidentvalets andra omgång var det sittande presidenten Andrzej Duda som drog det längsta strået.

Valet av Duda kan ses som ett ställningstagande för status quo i polsk politik. Konkret innebär valet att regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) får fri lejd tills nästa parlamentsval som ordnas år 2023. Själv sitter Duda på presidentposten till 2025.

Under Dudas presidentperiod har många i Polen fått det bättre. Ekonomin har vuxit i jämn takt under hans tid som president.

Många förknippar regeringspartiet Lag och rättvisa som nominerat Duda för presidentposten med välfärdsreformer som underlättat livet för polackerna.

Bland annat får familjer med fler än ett barn ett bidrag på 500 zloty (ca 120 euro) per barn. För många familjer ger bidragen guldkant för tillvaron eller möjlighet att erbjuda hobbyer åt barnen.

Men myntet har också en annan sida. Som president har Duda välsignat en omstridd reform av domstolsväsendet som enligt EU utgör ett hot mot hur rättsstatsprincipen förverkligas i landet.

I sin kampanj har Duda också gått till attack mot sexuella minoriteter genom att kalla hbtq-rörelsen ett hot mot den polska nationen.

Kampen om vad Polens roll i Europa och världen ska vara i fortsättningen är långt ifrån avgjord

Trzaskowski har i egenskap av borgmästare i huvudstaden Warszawa tagit ställning mot diskriminering av sexuella minoriteter. Han vill också göra det möjligt för samkönade par att registrera ett partnerskap, vilket inte är möjligt i dagens läge.

Han lovade också att reparera relationen med EU som tagit skada under de senaste åren.

Budskapet föll i god jord bland urbana och liberala väljare. Samtidigt var det ett faktum att många väljare snarare röstade mot Duda än för Trzaskowski.

Många väljare ser Trzaskowski som alltför marknadsliberal. Han uppfattas inte heller som en särskilt folklig eller karismatisk kandidat.

Det här kan vara bidragande orsaker till att Trzaskowski förlorade presidentvalets andra omgång med en hårsmån.

Samtidigt går den signal som de miljoner väljare som röstade på Trzaskowski inte att ignorera.

Kampen om vad Polens roll i Europa och världen ska vara i fortsättningen är långt ifrån avgjord.

Läs mera:

Sittande presidenten Andrzej Duda har vunnit det polska presidentvalet - fick 51,2 procent av rösterna

Sittande nationalkonservativa presidenten Andrzej Duda har vunnit presidentvalets andra omgång i Polen. Han förnyar därmed sitt mandat och fortsätter som president till 2025.