Hoppa till huvudinnehåll

Lauri Markkanen kommer inte att spela mot Estland – landslagstränaren Dettmann tvingas leva med NBA:s villkor: "Situationen lever hela tiden"

Lauri Markkanen.
Lauri Markkanen i farten under hemma-EM 2017. Lauri Markkanen. Bild: Matti Raivio / All Over Press Lauri Markkanen,Finlands herrlandslag i basket,basketboll,Europamästerskapet i basket för herrar

Finlands herrlandslag i basket laddar upp för höstens viktiga matcher med ett dubbelmöte mot Estland om några veckor. Trots att Lauri Markkanens säsong i NBA är över kommer han inte att delta. Det finns inte värst mycket att säga om det, säger Henrik Dettmann.

Finlands jakt på en EM-biljett fortsätter i november. Då ställs ”vargflocken” mot Georgien hemma och Serbien borta.

Finland har redan spelat två matcher i kvalet som körde igång i februari, varav premiären mot Serbien slutade i en klar förlust. Kvalets andra match bjöd i sin tur på en mäktig vändning mot Schweiz.

Det är två EM-biljetter som delas ut i Finlands grupp, då värdnationen Georgien kvalat in automatiskt.

Den 29 och 30 juli återupptar landslaget sin säsong efter coronavåren. Då möter Finland Estland i Esbo och Lojo. Yle sänder matcherna direkt.

Trots att det endast återstår några veckor tills matcherna har landslagsledningen inte ännu tagit ut någon lägertrupp. Men en sak är säker: Lauri Markkanen kommer inte att finnas med – trots att Chicago Bulls säsong i NBA redan är över.

– Han kommer att resa tillbaka till USA i slutet av månaden och tränar sen där tillsammans med resten av Chicago-spelarna, säger landslagets chefstränare Henrik Dettmann till Yle Urheilu.

"På tok för tidigt att säga något"

Det finns fortfarande många frågetecken kring NBA-säsongen. Säsongen ska avslutas i Disney World i Orlando i augusti och planen är att nästa säsong kunde köra igång i december.

Det kunde i sin tur innebära att Markkanen kunde vara tillgänglig för spel i landslaget i kvalmatcherna i november.

– Men man ska minnas att det också är träningsläger och -matcher innan säsongen kör igång. Så det är på tok för tidigt att säga något ännu. Man vet ju inte heller om kvalmatcherna kan spelas som normalt, konstaterade Markkanen redan tidigare för tidningen Lapin Kansa (bakom betalmur).

Henrik Dettmann koripallon EM-kilpailuissa 31.8.2017.
Henrik Dettmann. Henrik Dettmann koripallon EM-kilpailuissa 31.8.2017. Bild: Tomi Hänninen. All rights reserved. Henrik Dettmann

Dettmann medger att han gärna skulle ha med sin NBA-stjärna i laget – men inser också att allt måste gå enligt NBA:s villkor.

– Lauri spelar då det är möjligt för honom att göra det. Just nu lever situationen väldigt mycket så det finns inte värst mycket att säga om hans situation, säger Dettmann.

"Det påverkar alla spelare"

För Markkanens del var den gångna säsongen en besvikelse på många sätt. Dels missade den reslige power forwarden flera matcher på grund av skador, dels kunde han inte prestera på topp då han faktiskt kunde spela.

I Chicago har många skyllt på lagledningen och framför allt chefstränaren Jim Boylen för Markkanens undermåliga säsong. Markkanen har själv också antytt att han inte är bekväm med den roll som Boylen gett åt honom på planen.

Men frågar man Dettman är det onödigt att spekulera allt för mycket.

– Själv anser jag att deras största problem var mängden skador. Det var inte värst många gånger de kunde ha samma laguppställning. Det påverkar alla spelare – inte minst sådana som Lauri som både ger mycket åt laget men också behöver mycket flankstöd för att lyckas, säger Dettman.

– Om man har en ny kille bredvid sig varje kväll så blir det svårt att hitta rytmen på planen. Och Lauri spelade också skadad, vilket självklart hade en inverkan, tillägger han.

Läs också