Hoppa till huvudinnehåll

Många inbrott på båtar i Pargas - polisen ber om tips

En kvinna i lila jacka står i en småbåtshamn.
Erja Johansson är en av de vars båtar har haft inbrott. En kvinna i lila jacka står i en småbåtshamn. Bild: Yle/Arash Matin Pargas,erja johansson

De senaste veckorna har flera båtar blivit utsatta för inbrott i Pargas. Båtarna har bland annat blivit vandaliserade, lås har brutits upp och bensintankar har stulits. Erja Johansson är en av de personer som möttes av en otrevlig överraskning när hon besökte sin båt.

- Under första helgen i juli var vi ute med vår ena båt, och när vi kom tillbaka såg vi att någon hade brutit sig in på vår andra båt. De hade brutit sönder bänken, tagit bensintanken och tagit bort skärmen från vårt ekolod. Det verkar ha varit bensinen de var ute efter, säger hon.

Johansson säger att hon har pratat med andra i Pargas som har drabbats av nästan exakt samma sak.

Två segelbåtar i en gästhamn.
Att ha inbrott på sin båt kan kännas både obehagligt och irriterande. Två segelbåtar i en gästhamn. Bild: Amanda Vikman/Yle segelbåtar,båt

- Jag har varit i kontakt med folk som har sina båtar i sundet i centrum, där har också bensintankarna stulits och egendom på båten har förstörts.

Man blir förbannad av folk som inte ser skillnad på mitt och ditt. Det är otroligt obehagligt att folk kommer så nära ens egendom och har gått omkring och rotat i ens saker.― Erja Johansson

För att undvika liknande händelser kommer de inte att förvara sin bensintank på båten i fortsättningen.

- Vi har såklart polisanmält och anmält till försäkringsbolaget, men det finns inte så mycket annat man kan göra. I framtiden kommer vi alltid att ta bort bensintanken när vi lämnar båten. Det blir mera jobb varje gång, men risken är ju att tjuvarna kommer tillbaka nu när de vet var båten finns.

Polisen varnar för tjuvar och uppmanar båtägare att anmäla alla inbrott

I fredags gick Polisinrättningen i Sydvästra Finland ut med ett pressmeddelande angående båtinbrotten i Pargas. Man välkomnar tips från allmänheten och uppmanar båtägare att kontrollera sina båtar.

Enligt Maria Sainio, kriminalkommissarie vid polisenheten i Pargas och Kimitoön, är det vanligt att det sker inbrott på båtar under somrarna och att det är svårt att säga om det har skett fler inbrott än vanligt.

Närbild på Maria Sainio.
Maria Sainio säger att det är viktigt att anmäla brotten till polisen. Närbild på Maria Sainio. Bild: Marie Söderman/Yle brottsutredning,kriminalkommissarie

Sainio säger att det är viktigt att anmäla brotten så fort som möjligt till polisen.

- Desto snabbare man anmäler brottet desto större chans har vi att hitta några spår. Det är svårare att kunna hitta eventuella bevis eller få tips om det har hunnit gå flera dagar eller veckor.

Sainio tipsar även båtägare att ta bort värdefull egendom från båten om det är möjligt, precis som Erja Johansson tänker göra.

En annan lösning är att gömma sådan egendom som tjuvarna skulle kunna vara intresserade av. Det är också viktigt att använda lås.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland