Hoppa till huvudinnehåll

Många sommarteatrar lade ner i sommar – Postbackens sommarteater valde att fortsätta

Skådespelare och producent för Buffens sommarteater
Kent Lang, Barbro Skogberg och Merete Lindholm är ivriga inför kvällens föreställning. Skådespelare och producent för Buffens sommarteater Bild: Milena Hackman/Yle Östnyland Postbacken,sommarteater

På grund av coronaviruset lade flera sommarteatrar ner sina produktioner i år. Postbackens sommarteater valde ändå att fortsätta och är den enda sommarteatern i Östnyland i år.

Årets pjäs heter Arsenik och gamla spetsar och utspelar sig i Illby, där föreställningarna hålls. Pjäsen är en komedi i Agatha Christie-stil.

Alla föreställningar är slutsålda för i år.

Postbacken
Buffens sommarteater håller till på Postbacken i Illby. Postbacken Bild: Milena Hackman/Yle Östnyland Postbacken,illby

Förväntansfull publik

Drygt en timme innan föreställningen ska börja, anländer de första i publiken.

Trots att det regnar, är stämningen varm och förväntansfull. Publiken kurar under ett tak i väntan på att kallas till föreställningen.

En av dem är Anne-Marie Skogberg, bosatt i Borgå, som säger att hon kommit till sommarteatern för att umgås med andra personer och för att visa sin uppskattning för teaterns produktion.

– Det känns fantastiskt fint att vara här och träffa andra människor när alla vet hur de ska bete sig och håller avstånd mellan varandra, säger Skogberg.

Skogberg säger att hon har förtroende för att publiken kan följa restriktionerna, och inte exempelvis sitter för nära varandra.

Att gå på sommarteater är en årlig tradition för Skogberg.

– Jag tycker att det viktigt att gå på sommarteater och visa sin uppskattning för de som gör teatern.

Anne-marie Skoglund (till höger)
Sara Grönvall och Anne-Marie Skogberg vill visa sin uppskattning för de som gör teatern. Anne-marie Skoglund (till höger) Bild: Milena Hackman/Yle Östnyland Postbacken,Anne-Marie Skogberg

God stämning och en somrig miljö

Viveka Husberg, från Borgå, sitter i ett stort sällskap. Hon säger att den somriga miljön och den goda stämningen är vad hon gillar med att gå på sommarteater.

– Det är jättehärligt att vara här och se på teatern. Alla vi i vårt sällskap är glada över att vara här, säger Husberg.

Husberg säger att hon vanligen brukar gå på sommarteater flera gånger varje sommar.

– Det hör till våra årliga evenemang. Jag brukar gå på sommarteater minst två gånger per sommar.

Den goda stämningen och somriga miljön är det som drar Husberg till sommarteatrar. Postbackens sommarteater har hon besökt flera år i rad.

– Det är nog mest stämningen, och att det är sommar och finns grönska runtomkring när man sitter utomhus som drar mig hit.

Husberg säger att det hör till sommaren att gå på sommarteater.

– Jag går inte ofta på teater under vintern, men sommaren hör det till. Det är som att tvätta mattor, det hör till sommaren.

Till sist önskar hon alla i publiken en trevlig kväll.

Buffens sommarteater valde att fortsätta med produktionen

Regnet öser ner men skådespelarna och producenten för teatern, verkar ändå vara ivriga inför kvällen.

Kent Lang är producent för Borgåbygdens ungdomsförbunds, BUF:s sommarteater på Postbacken.

Han säger att det gått bra för teatern i år, men tycker att det är tråkigt att de på grund av restriktionerna inte kan ta in en större publik på föreställningarna.

– Vi har alla föreställningar slutsålda så vi kan inte klaga på det. Det enda som går att beklaga är att vi inte kan ha en större publik. Vi kör med 60 istället för 150 i år, säger Lang.

Lang säger att coronaviruset inte har påverkat teatern så mycket.
– Det är bara att hålla en meters avstånd till alla och att ställa handdesinfieringsmedel här och var.

Till skillnad från många andra sommarteatrar, fortsatte Buffens sommarteater med sin produktion i år.

– Idén var att vi ska ordna sommarteater när ingen annan kommer göra det. Vi gör det för att det ska finnas sommarteater.

Bord som är blöta efter regn
De tomma stolarna fylldes snart fast det regnade. Bord som är blöta efter regn Bild: Milena Hackman/Yle Östnyland regn,bord,trädgårdar,Postbacken

Roligt att skådespela i en sommarteater

Barbro Skogberg spelar syster Asta i pjäsen. Hon har varit med i flera sommarteatrar tidigare men det är hennes första år med Buffens sommarteater på Postbacken.

– Att vara skådespelare i en sommarteater i år har varit jättetrevligt. Vi har en bra regissör och ett trevligt gäng, säger Skogberg.

Merete Lindholm, som spelar Ellen Bengtsson, tycker också att det varit roligt att vara skådespelare i sommarteatern i år. Det är hennes tredje år som skådespelare i Postbackens sommarteater.

– Det här året har nog varit det tyngsta året med tanke på hur hårt vi har jobbat. Jag är jättestolt över alla.

Buffens sommarteater grundades på 60-talet och har hållit på sedan dess med få undantag.

Affisch Buffens Somm
Årets pjäs heter "Arsenik och gamla spetsar" Affisch Buffens Somm Bild: Milena Hackman/Yle Östnyland Postbacken,affisch