Hoppa till huvudinnehåll

Restaurangägare i Lahtis åtalas för människohandel - offren arbetade 12 timmar per dag utan lediga dagar

Köksredskap i rostfritt stål hänger längs en vägg i ett restaurangkök.
Enligt åklagaren är det frågan om en så kallad etnisk restaurang. Bilden är inte från restaurangen. Köksredskap i rostfritt stål hänger längs en vägg i ett restaurangkök. Bild: Antti Kolppo / Yle Georgisk restaurang (Asiatiska köket),restauranger

En restaurangägare i Lahtis åtalas för människohandel och misshandel. Enligt polisen har de två offren kontrollerats genom rädsla.

Man misstänker också att offren blivit utan löner på sammanlagt 100 000 euro.

Jobbade varje dag

Enligt polisen har de två offren i praktiken arbetat varje dag på restaurangen. Arbetsdagarna har också varit långa. Offren har befunnit sig på arbetsplatsen ungefär 12 timmar per dag.

De har knappt haft några lediga dagar. Det ena offret har berättat att han haft en ledig dag på ungefär fem månader, den andra gavs nio lediga dagar på ett och ett halvt år.

De misstänkta brotten ska ha ägt rum 2016-2018. Fallet kom till polisens kännedom efter att ett av offren tagit kontakt med en hjälporganisation som jobbar med människohandelsoffer.

Åtalas också för misshandel

Nyhetsbyrån STT har talat med regionåklagaren Anu Lahtela som i fredags väckte åtal mot restaurangägaren för två fall av människohandel, och i andra hand mot två fall av ockerliknande diskriminering i arbetslivet (kapitel 47, paragraf 3a). Dessutom åtalas restaurangägaren för misshandel.

Restaurangägaren nekar till brotten.

Både offren och den brottsmisstänkta är män. I höstas sade undersökningsledaren Minna Riski att männen hade samma nationalitet eller etniska bakgrund, men att offren inte hade kommit till Finland uttryckligen för att jobba i restaurangen.

Enligt polisen har offren inte fått en rimlig lön, utan i stället en minimal ersättning om man jämför med arbetsmängden. Man misstänker att restaurangägaren låtit bli att betala 23 000 euro till offret som jobbat en kortare tid på stället och 77 000 euro till personen som jobbat längre på restaurangen.

Den misstänkta har enligt polisen kontrollerat offren genom att göra dem rädda. Under förundersökningen utredde man om offren hade utsatts för våld. Offren har inte förstått finska och har inte heller känt till sina rättigheter, enligt polisen.

Fallet ska behandlas i tingsrätten i höst.

Källa: STT

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes